Loading...

Кооперативні схеми отримання землі. Прес-конференція ГО Свідомі. Харків, 29.09.2015.

2015-09-29

29 вересня у прес-центрі інформаційного агентства “STATUS QUO” харківська громадська організація «Свідомі» розповіла деякі схеми безкоштовного отримання землі, які діють у Харкові та області.

Так згідно діючому законодавству України житлово-будівельний кооператив має право отримати земельну ділянку для житлового будівництва безоплатно у власність.

Як показує практика, у Харкові організовують обслуговуючі кооперативи і називають їх житлово-будівельними для отримання землі безоплатно. Різниця між обслуговуючим кооперативом та житлово-будівельним полягає в тому, що обслуговуючий кооператив  може надавати послуги в обсягах, що не перевищують 20 % загального обороту кооперативу – тобто метою створення обслуговуючого кооперативу не може бути будівництво житлових будівель, у той же час житлово-будівельний кооператив (ЖБК)  – організація не прибуткова.

Рішеннями Харківської міської ради неодноразово були безкоштовно виділенні земельні ділянки обслуговуючим кооперативам без проведення торгів та аукціонів.

Також активісти «Свідомих» підозрюють  наявність корупційної схеми при укладенні договору суперфіції між ОК «ЖБК ЖИТЛОБУД-1» та АТ «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД-1», враховуючи те що одним із засновників ОК ЖБК ЖИТЛОБУД-1  є АТ  «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД-1», що на думку експертів ГО «Свідомі» є прямим порушенням Земельного кодексу України, а саме статті 102.

Запис прес-конференції:

https://www.youtube.com/watch?v=opUCjNcd9-A&feature=youtu.be

 

Подробиці: http://svidomi.org/kategoriyi/vsi-novini/kooperativni-shemi-otrimannya-zemli/

Залишити відповідь