Loading...

В Харкові стартував проект “Відкритий Суд”. 6.11.2015

DSC01923

6 листопада 2015 року в Харківському кризовому інфоцентрі на прес-конференції презентували всеукраїнський проект «Відкритий Суд». Спікери – Станіслав Батрин – керівник проекту «Відкритий Суд», Михайло Джалапін – заступник керівника проекту «Відкритий Суд», Анатолій Тарасенко – адвокат, правозахисник.
Основним завдання проекту є забезпечення громадянам права на справедливий суд, що ґрунтується на принципах гласності, відкритості, змагальності процесу.  «Відкритий Суд», який є унікальним для всього світу, передбачає створення бази відео-досьє судових засідань, оцінку роботи суддів, прокурорів, адвокатів, викриваючи непрофесіоналізм, завідомо незаконні дії та корупцію.  Кожен суддя чи прокурор, ухвалюючи ти чи інші рішення має вагатися, розуміючи можливі негативні наслідки для його репутації.
Свою роботу активісти розпочали в Києві більше ніж пів року в тому після того, як в Україні офіційно дозволили відеофіксацію в суді. За цей час знято 1,5 тис. судових засідань. Згодом  проект запрацював в Дніпропетровській, Одеській, Закарпатській та Львівській областях. Сьогодні в Харкові була укладена угода  “Відкритого суду” з господарським судом, чим даний старт реалізації проекту.
Нажаль, деякі судді двояко ставляться виконання норм закону про відеофіксацію. З одного боку, деяким з них просто заважає подібна відкритість, з іншого – вважають ще одним методом тиску. Хоча, будь який тиск у певній справі протирічать принципам проекту. Тому, подібні угоди є гарантією прийняття правил “Відкритого Суду” всім суддівським колективом.
Жодна влада не буде сама відмовлятися від адміністративного режиму, гарантувати суддям незалежність. Тому слід сформувати нові стандарти правосуддя знизу, а самим суддям вигідніше  зараз бути ближче до народу, бо їх рівень довіри лише 10% . Відеофіксація дозволить проаналізувати дії учасників судового процесу. Для чого сформована група незалежних експертів. Планується і залучення колишніх суддів з великим досвідом роботи. У підсумку має бути створений механізм, за яким після висновку експертів  про незаконність чи непрофесійність дій суддів чи прокурорів матеріали будить спрямовані у відповідні структури для ухвалення рішення про їх відповідальність. Публічність процесу також має позитивно вплинути на всіх учасників процесу, дисциплінувати їх, та зорганізувати.

Ось як методи реалізації проекту описані на його офіційному сайті:

  • проводимо відеозйомки гучних судових процесів та інших судових справ (цивільних, адміністративних, кримінальних) в м. Київ та в кожному з обласних адміністративних центрів України;
  • транслюємо онлайн гучні судові справи, які викликають резонанс у суспільстві та охоплюють аудиторію сотень тисяч глядачів;
  • викладаємо відеозаписи процесів у вільний доступ на YOUTUBE каналі, FACEBOOK сторінці та сайті http://sud.openua.tv;
  • аналізуємо відеозаписи, залучаючи фахівців у сфері цивільного, кримінального, адміністративного права на предмет порушення суддями закону; систематизуємо дані про порушення прав людини в кожному окремому суді;
  • направляємо звернення і скарги на ім’я голови відповідного суду і Президента України. Скарги за належністю передаються до органу, відповідального за розгляд питання про притягнення до відповідальності судді, працівника апарату суду.

В рамках проекту оголошений конкурс Репортер “Відкритого Суду”. За його умовами потрібно зареєструватися на сайті конкурсу, зафільмувати хоча б одне судове засідання і надіслати відео до 30 листопада 2015 року. В залежності від кількості відео можна отримати гарантовані призи – USB флешка, Selfie Stick, стильні навушники, потужний Power Bank, функціональний планшет. Якщо  відео має значення для всієї країни  можна додатково отримати пам’ятні нагороди від відомих українців під час урочистої церемонії  14 грудня 2015 року у Палаці Верховного Суду України (ноутбуки, стажування з можливістю працевлаштування у ТОП-5 юридичних фірмах України).
Організатори проекту приділяють увагу молодим юристам, проводячи зустрічі в різних вузах України. На їх думку, країна зараз стоїть на перепутті, або скористаємось шансом створимо нову  судовому систему, або все залишиться як є.  Реформи в Україні мають починатися саме з реформи суду, породження відчуття справедливості в кожного громадянина, утвердження довіри до суду, створення авторитету суду й адвокатури.

Організаторами заявлені наступні стратегічні результати проекту:

  • реалізація права людини на доступ до суду;
  • реалізація права людини на справедливий суд, що ґрунтується на повному, всебічному, об’єктивному дослідженні всіх обставин справи та на підставі оцінки судом доказів сторони позивача та відповідача, обвинувача та захисника (доступ до правосуддя);
  • створення авторитету суду;
  • створення авторитету адвокатури, підвищення іміджу кожного юриста;
  • підвищення фахової готовності молодих спеціалістів;
  • системний і безпосередній контроль громадськості за дотриманням прав людини в судах, та інших органах державної влади (якщо такі факти встановлені в судовому порядку).

Офіційний сайт проекту “Відкритий Суд” – http://www.sud.openua.tv/

© “Євромайдан Харків”, Сурен Кочарян

Відео сайту:


DSC01891 DSC01893 DSC01900 DSC01905 DSC01909
DSC01912


 

Залишити відповідь