Loading...

В Харкові представили фестиваль “Дитяча площАРТка”. 27.11.2015

DSC02398

27 листопада 2015 року в Харківському кризовому інфоцентрі відбулась прес-конференція ініціаторів, учасників і партнерів фестивалю “Дитяча площАРТка”. Спікери: Олена Зіненко – куратор проекту «Дитяча площАРТка»,  Марина Конєва – заступник директора Харківської міської художньої галереї, Ольга Черемська – завідувачка освітнього відділу Харківського літературного музею, Вікторія Круглова – директор навчального центру «ЛандауЦентр», Тетяна Баглай – організатор проекту «Наукові пікніки».
«Дитяча площАРТка» – соціальний проект, що об’єднує творців і вчених для популяризації освітніх інновацій та проведення творчих експериментів. Цілі та завдання — популяризація освітніх інновацій, проведення творчих експериментів. Ініціатори проекту – Олена Зіненко  та Ірина Оленина – член асоціації дизайнерів-графіків «4-й блок».  Вони познайомились в 2012 році в муніципальній  галереї, де незалежно одна від одної хотіли влаштувати виставку робіт своїх дітей. Результатом була інтерактивна виставка з девізом “Повна свобода дитячої творчості”. Розпочали з робіт 5 дітей. Кожного дня виставка поповнювалась, і за 9 днів чисельність учасників зросла до 40. Художники та дизайнери проводили майстер-класи для дітей. Як виявилось, в  суспільстві є потреба в  подібних неформальних заходах в публічному просторі для дітей та їх батьків, щоб вони спілкувались, робили, творили щось разом, а це породжує мотивацію  до пізнання світу, навчання, чого як раз не вистачає в академічній освіті. За три роки, в квітні 2015 р., відбувся другий фестиваль: 8 днів, 30 подій, 70 авторів, 500 робіт, 5 нових жанрів мистецтва. Щодня проходили зустрічі та експерименти в творчих лабораторіях, а також ЧитаЧас (читання книг), чаювання та спілкування з майстрами, соціальними педагогами, психологами та тренерами. З Чугуєва зі своє програмою приїхав музей Рєпіна. Олена Рибка (заступник директора музею Сковороди) презентувала нову гру “Мандрівець” за життям Г. С. Сковороди. Серед представлених жанрів – компАРТ, гольфАРТ,  розпис коржиків, картонна архітектура.
За весну – осінь 2015 року в рамках фестивалю було організовано 11 подій: KidsCampFest (Київ, квітень), Наукові пікніки (Харків, травень, вересень), Велодень 2015 (травень), Дитяче свято (Південне, травень), Сімейні івенти соціально-активного бізнесу (липень – серпень), Форум видавців у Львові (вересень), Ярмарок громадських ініціатив (Харків, вересень), Соціальний вітамін (мегаграфіті Взаємодія),   та інші події.
Третій фестиваль неакадемічного творчості пройде з 26 травня по 4 червня 2016 року, але готуватися до нього почали вже зараз. Концепція Третього фестивалю — Мистецтво Дії. Тому підготовка буде проходити в форматі творчих подій, арт-лабораторій, інтерактивних лекцій та екскурсій – квестів. Серед запропонованих на фестиваль проектів – школа юних кураторів, ідея якої належить Марині Конєвої.
Як зазначила Ольга Черемська, концепція розвитку Літературного музею  полягає в тому, щоб зруйнувати стереотипи про консервативний, нудний, музейний простір.З 2008 року розробляли інтерактивні заняття, щоб дитина могла зрозуміти, що таке літературний текст, як можна познайомитись із автором. Пізніше зрозуміли, що музей може бути майданчиком, де діти і батьки спільно щось вирішують, проектують. Музей також може стати майданчиком, який  об’єднує неформальні освітні центри.  Літературний музей співпрацює з освітнім простором “Гравітація”. В січні пройшла виставка, яку створювали самі відвідувачі: приносили книги, які перевернули їх світогляд в дитинстві, намагались їх представити. 2 грудня 2015 року відбудеться ЧитаЧАС. Відомі люди розкажуть про книжки, які вони читали у дитинстві та як це спрацювало у житті. Літературний музей планує долучитися і до третього фестивалю «Дитяча площАРТка» в 2016 році.
Навчальний центр «ЛандауЦентр» Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна було створено в січні 2014 року за ініціативи університетської громадськості та Асоціації випускників, викладачів і друзів університету. Мета його – стимулювати відродження втраченого інтересу до науки (насамперед у молоді) і заснувати унікальний у межах України перший приуніверситетський центр інтелектуального дозвілля для харків’ян і гостей міста*.  Організатори хочуть залучити до проекту людей, які не бояться експериментувати. В Університеті різні подібні заходи сприймаються обережно. Проте, викладачі, зокрема математики,  допомагають фестивалю  «Дитяча площАРТка». Поєднання науки, мистецтва і культури, як зазначила Вікторія Круглова  – дуже складне, але конструктивне явище. В центрі дозволили розмалювати свої стіни. На черзі сходи та аудиторії. Слід зробити психологічно комфортний простір для дітей, щоб їм було цікаво прийти ще не один раз.
Проект “Наукові пікніки” стартував  в 2010 році. На першому заході було 12 представників, 80 учасників. Прийшло 1,5 тис. людей.  Розпочинався як чисто науковий проект, на якому були представленні різні кафедри.  В травні 2015 року почали співробітничати з  «Дитячою площАРТкою». В вересні, на четверті Наукові Пікніки, запросили, як і в минулі разі, провідні вищі навчальні заклади та науково-дослідні установи Харкова, а також установи й організації по роботі з дітьми та молоддю, громадські та культурні ініціативи області, що представлятимуть такі галузі знань, як хімія, фізика, криміналістика, історія, робототехніка, астрономія, інформатика, медицина, математика, фармація, логіка, військова справа тощо**.  Були представлені також дитяче телебачення і симфонічний оркестр.
В рамках підготовки до Третього фестивалю неакадемічної творчості заплановано низька заходів:
29.11. 2015 «Art & Science, або Таємниці тривимірного простору»
Пізнавальна програма для дітей і батьків в “ЛандауЦентрі”.
2.12. ЧитаЧАС в Літмузеї. Цю книжку я читав у дитинстві, і тепер…
Досвід читання від дорослих читачів в форматі 20х20 (Печа Куча).
8.12  КолоКоміксів. Майстер-клас зі створення історій в Літмузеї з режисером Оленою             Зіненко та сценаристом Оленою Аксьоновою.
4-9 січня 2016 Зимові неакадемічні канікули.
Музейні мандри з дитячим клубом «Фуфука». Ходімо у гості до музеїв та музеї                          приїжджають до нас. Художній музей, Літмузей, Археологічна лабораторія,               Морський музей, Муніципальна галерея та музей Іллі Репіна (Чугуїв).
Екстрім та Музика в скелелазному центрі «Муравей».
Науковий вікенд в ЛандауЦентрі.
26 березня – 3 квітня. Весняні неакадемічні канікули.
Екскурсії до дизайнерських студій та художніх майстерень
Ландшафтна лабораторія
Участь у фестивалях 2016 року:
4Block
«Наукові пікніки».
«Велодень»

http://landaucentre.org/about/
** http://pedpresa.ua/135424-harkiv-pryjmatyme-velyki-naukovi-pikniky-vhid-vilnyj-uchast-bezkoshtovna.html

Відео сайту:

 

DSC02392 DSC02393 DSC02395 DSC02396 DSC02398 DSC02402 DSC02404 DSC02409 DSC02414 DSC02415 DSC02419 DSC02420 DSC02425 DSC02429 DSC02439 DSC02444 DSC02447 DSC02466
DSC02472

 

Залишити відповідь