Loading...

«Доброволець за гратами. Помилка чи система?». Прес-конференція в Харківському кризовому інфоцентрі. 15.12.2015

DSC02712

15 грудня 2015 року в Харківському кризовому інфоцентрі відбула прес-конференція «Доброволець за гратами. Помилка чи система?» Спікери: Віктор Мельник – доброволець батальйону Айдар, Юрій Ліхота – громадський активіст.  Декілька днів тому Куп’янський районний суд змінив запобіжний захід Віктору Мельнику на домашній арешт. До того часу понад рік боєць перебував за гратами.
Під час Революції Гідності Віктор Мельник був активним учасником Вінницького Євромайдану. Відразу після початку війни з Росією на Донбасі відправився добровольцем на фронт. Коли після короткочасної відпустки в 2014 році Віктор Мельник повертався до частини, то спочатку доїхав до Старобільська. Як з’ясувалось жодної вільної машини, яка могла за ним заїхати  в підрозділі не має і тому довелось ловити таксі. Спочатку поїздка здавалась звичайною, він відверто відповідав на питання хто він, звідки і куди їде. Блокпост проїхали без проблем. Проте, згодом таксист почав задавати провокаційні  питання. На що боєць намагався не реагувати. Не доїхавши до розташування батальйону, водій зупинився і сказав, що далі він не поїде, бо боїться.  Віктор Мельник розплатився і вийшов. Він подзвонив знайомому, з яким раніше домовився, що можна буде заночувати. Той заїхав за ним. Далі вони доїхали до блокпосту, де знайомий попросив почекати його. Через деякий час на блокпост прийшли міліціонери, заламали йому руки і стали обшукувати. На запитання – “За що?” відповіли “Скоро сам все розкажеш  і повезли до районного  відділу. Його два місяці тримали в  повній ізоляції і не давали подзвонити навіть рідним. Обираючи  запобіжний захід, суд не взяв до уваги ні  позитивну характеристику зі  служби, ні той факт, що у бійця не було судимості, та  обрав найтяжчий – тримання під вартою.  Ніхто не порадив бійцю написати скаргу на це рішення. Лише під час участі в одному з судових засідань за допомогою відеоконференції вдалось повідомити матері, де він, і  попросити зв’язатися з народним депутатам Сергієм Мельничуком та польською журналісткою Б’янкою Залевською. Саме завдяки їх зусиллям, а також  харківських і куп’янських активістів, які підтримали бійця, вдалось 9 грудня 2015 року добитись пом’якшення запобіжного заходу.
Щодо звинувачень, які висувають айдарівцю, то вони надумані: намагання незаконно заволодіти транспортним засобом, а також тяжкі тілесні ушкодження. Нібито боєць намагався зашморгом задушити таксиста. Невже, володіючи спеціальними навичками та маючи таку ціль він не впорався б з цим завданням!?
Все виглядає як замовна справа. Як стало відомо активістам, родич таксиста – співробітник міліції. Скоріш за все обидва притримаються сепаратистських поглядів. До того ж справу веде старобільська прокуратура.  Віктор Мельник вважає це наслідком кампанії проти добровольчих батальйонів та безпосередньо проти “Айдару”.
На думку Юрія Ліхоти, ця справа все таки має всі шанси на справедливе завершення – виправдувальний вирок, якщо тримати її під контролем.

© “Євромайдан Харків”, Сурен Кочарян

Відео сайту:

 

DSC02712
DSC02717

 

 

 

 

 

Залишити відповідь