Loading...

ПОЧАВСЯ НОВИЙ ЕТАП ДЕКОМУНІЗАЦІЇ В ХАРКОВІ. ПЕРШЕ ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ В ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

dekomunizaciya

26 лютого 2016 року відбулось  перше засідання робочої групи із забезпечення реалізації закону про декомунізацію пройшло в Харківській облдержадміністрації. Протягом майже півтори години учасники групи та запрошені активно обговорювали шляхи реалізації закону. Адже від 22 лютого обов’язок щодо зміни назв та демонтажу пам’ятників отримала Харківська облдержадміністрація на чолі з Ігорем Райніним.

В населених пунктах Харківської області за самими скромними підрахунками під закон про декомунізацію підпали близько чотирьох тисяч топонімів. На засіданні особливо жваві дискусії викликав заявлений громадськими активістами факти імітації процесу перейменувань топонімів самоврядуванням на місцях, зокрема в Харкові.

Протягом найближчих днів робоча група починає приймати всі пропозиції щодо перейменувань топонімів, котрі місцева влада залишила незмінними.

Також увагу викликала потреба ліквідації дотепер недемонтованих символів комуністичного минулого, про що було коротке обговорення на засіданні робочої групи.

Окремо представники громадськості передали документи результатів громадських слухань щодо перейменувань районів міста Харкова. Слухання відбулися в листопаді минулого року та викликали широкий резонанс. За рішенням громади вісім районів міста Харкова мали змінити назви. Після перейменувань Харківською міською владою п’ять районів міста все ще чекають перейменування. А саме:

Фрунзенський у Немишлянський,
Комінтернівський у Європейський,
Жовтневий у Баварський,
Московський у Салтівський,
Червоназоводський у Основ`янський.

Текст листа щодо перейменування районів, котрий було передано до Харківської облдержадміністрації:

ФОНД НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНИХ ІНІЦІАТИВ
імені Гната ХОТКЕВИЧА

№ 16/02/25 від 26 лютого 2016 р.
Голові ХОДА, співголові Робочої групи із забезпечення реалізації в Харківській області Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного
(нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”

Райніну І.Л.

Щодо виправлення помилок, допущених Харківською міською радою під час виконання Закону України про декомунізацію

Вельмишановний Ігоре Львовичу!

Керуючись Конституцією України, Законом України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нациського) тоталітарних режимів в Україні” та на основі наданих Вам Законом повноважень, прошу невідклано виправити допущені Харківською міською радою помилки у зміні міських топонімів. Зокрема, ігноруючи рішення Загальноміських громадських слухань з питань перейменування об`єктів топоніміки у м. Харкові від 12.11.2015 р.(див. додаток) Харківська рада не змінила назви районів, які несуть у собі ознаки явної пропаганди радянського тоталітаризму й російського великодержавного шовінізму. Незважаючи на вигадані нові трактування, залишені без змін назви Жовтневого, Комінтернівського, Московського, Фрунзенського, Червонозаводського районів очевидно є наочним свідченням підступних, колаборантських намірів міських очільників законсервувати Харків у сфері впливу агресивної ідеології північного сусіда.

Враховуючи переважно імітаційний характер змін багатьох харківських топонімів, які всупереч Закону про декомунізацію донині продовжують бути носіями забороненої комуністичної ідеології, прошу Вас терміново провести пильну ревізію всіх прийнятих Харківською міською радою рішень щодо перейменувань міських топонімів. Під час роботи прошу взяти до уваги рішення Загальноміських громадських слухань з питань перейменування об`єктів топоніміки у м. Харкові від 12.11.2015 р.(див. додаток).

Зважаючи на високу відповідальність, яка покладена на Вас Законом і людською довірою, прошу Вас дотримуватися чіткого й послідовного виконання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нациського) тоталітарних режимів в Україні” на території Харкова.

Відповідь прошу надати у встановлені законодавством України терміни.
Додаток : 6 аркушів

З повагою –
від Харківської громади
віце-президент Фонду ім. Гната Хоткевича,
учасник Робочої групи із забезпечення реалізації
в Харківській області Закону України про декомунізацію
К.П. Черемський

Джерело: http://snip.net.ua/20160226/pochavsya-novyj-etap-dekomunizatsiyi-v-harkovi-pershe-zasidannya-robochoyi-grupy-xoda/

 

Залишити відповідь