Loading...

Як це було. Рашистський шабаш у Харкові. 6-7.04.2014

11222626_1624691831184866_455652311927457779_n

Два роки тому, 6-7 квітня 2014 року, в Харкові відбувався справжній рашистський шабаш. 6 квітня 2014 року близько тисячі представники проросійських організацій пікетували консульства Польщі та Росії, після чого розійшлися різними вулицями до центра міста, де на площі Свободи одночасно пройшли 2 мітинги за федералізацію України. На противагу проросійським мітингам біля пам’ятника Шевченку активісти Євромайдану провели Народне Віче та музичний концерт. На вулиці Сумській на близько 30 активістів Євромайдану напала колона прихильників відокремлення області від України[. Правоохоронці оточили кільцем євромайданівців, за допомогою бійців спецпідрозділу «Грифон» їх було заведено до службового автомобілю, який був заблокований учасниками проросійського мітингу. Частину євромайданівців вдалося вивезти, іншу частину правоохоронці відвели на безпечну відстань. Проросійські активісти змусили учасників антивоєнного віча повзти на колінах «коридором ганьби».
Увечері під будівлею Харківської ОДА зібралося близько 2 тисяч проросійсько налаштованих мітингарів, які закликали «підтримати Луганськ і Донецьк», де напередодні сталися захоплення адміністративних будівель. Демонстранти прорвали кордон з 200 міліціонерів та прорвалися у середину адміністрації, частина міліціонерів, що залишили позиції аплодувала штурмовикам.

Вранці 7 квітня, на площу Свободи вийшло понад 1000 харків’ян з протестом проти захоплення ОДА. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про звільнення приміщення ОДА від демонстрантів, проте містяни і ЗМІ спростували цю інформацію. На площі Свободи сталася сутичка між проукраїнськими та проросійськими активістами, які намагалися витіснити проукраїнський мітинг за межі майдану. У результаті частина учасників мітингу сховалася у саду Шевченка, інша частина — у кафе поблизу місця події; у ході сутички 2 осіб зазнали травм голови. Загалом під час сутичок 7 квітня постраждало 32 особи.
На проросійському мітингу було оголошено перелік «альтернативних депутатів», які утворили «Раду депутатів харківської територіальної громади», покликану виконувати обов’язки Харківської обласної ради, та оголосили про створення суверенної «Харківської народної республіки».
Увечері 7 квітня звільнила від сепаратистів будівлю ОДА, але згодом антимайданівці ще раз захопили облдержадміністрацію. Цього разу штурм був значно жорсткішим, ніж напередодні. Нападники використовували петарди та шумові гранати, кидали до будівлі коктейлі Молотова, запалили біля входу шини.
“На той момент мені довелося сформувати свою особисту мережу агентів серед антимайданівців. Вони доповідали мені про обстановку оперативніше, ніж це було видно з міліцейських зведень. Незадовго до штурму я вже знав, що вони починають формувати невеликі групи, розкладати по рюкзаках і сумках коктейлі Молотова. Було зрозуміло, що це повинно отримати вихід сьогодні”, – розповідав тодішній губернатор Ігор Балута.
В штабі під головуванням Арсена Авакова почали розробляти план звільнення адміністрації. Заговорили про силовий штурм будівлі.
“Операцію розробляли практично всю ніч. Рішення приймалося дуже важко: всі боялися, що будуть жертви. Наслідки могли бути непередбачуваними для будь-якого політика чи військового… Але я розумів, що події на Сході розгортаються саме так, бо дуже мало людей, які перебували на серйозних посадах, готові приймати серйозні рішення”, – згадував Степан Полторак.
Харківську міліцію до штурму ОДА вирішили не залучати. Натомість, на планову ротацію до Слов’янська якраз пересувався спецпідрозділ “Ягуар” з Вінниччини, який і відіграв основну роль у операції.
Під ранок 8 квітня 2014 р. через “своїх людей” розімлілих антимайданівців всередині будівлі ОДА почали попереджати про можливий штурм – щоб дезорієнтувати їх, пояснює нинішній міністр оборони.
“Вони чекали штурму дуже довго. Думали, що він буде затемна. Вже після шостої ранку, коли поїхав громадський транспорт, ми включили сирени, зачитали попередження про протизаконність їхніх дій. Вони були дезорієнтовані і не встигли нічого зробити. Сама операція (зі звільнення будівлі ОДА від активістів, які перебували всередині) тривала хвилин 15 і пройшла без жодного пострілу”, – говорить Степан Полторак.
Людей, котрі перебували у будівлі, вивели назовні та поклали на асфальт у внутрішньому дворику ОДА. В результаті було затримано 66 осіб. Згодом 34 “штурмовикам” суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, а 19 були відпущені під домашній арешт. Тринадцяти невдалим загарбникам вдалося вийти з СІЗО під заставу – їх викупив екс-нардеп, а нині “людина”,  що знаходиться в розшуку і який вважає за краще називати себе “спікером парламенту “Новоросії”, – Олег Царьов.

Проросійські виступи у Харкові 2014 (Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії)
Хоменко С. “ХНР”: Харківська невдала республіка // ВВС Україна
ЗМІ показали ключові відео захоплення сепаратистами адмінбудівель у Донецьку, Харкові та Луганську

Фото – Олександр Сергієнко

Відео Майдан Моніторинг:

Василь Рябко:
Друзі. У мене сьогодні День народження. Другий. Як і у інших, хто був 6 квітня 2014 після рок- концерту біля театру Шевченка в коридорі рашистів. Але ця йоб@на руська весна не пройшла і це- головне.
65 тис. переглядів у цього інтерв’ю, що записала Nataliya Zubar. Росканали, що транслювали брехню про Правий сектор в коридорі ганьби харків’ян цю битву програли.
Буде потрібно – вийдемо знов.
Цуканов Андрей
Сергей Мельник
Костянтин Олійник
Друзі, з Днюхою нас. Погано, що в нас їх декілька…Але добре, що живі.
” 

Відео //Accidents news:

https://www.youtube.com/watch?v=pxIyFr3PvBg

https://www.youtube.com/watch?v=SasSJascPlo&nohtml5=False

Відео 057.ua:

Відео VideoCompilation:

Відео 5 канал:

Залишити відповідь