Loading...

20 квітня у свій перший рейс на схід України вирушить волонтерський агітаційний потяг «Труханівська Січ»

2016-04-20-30

Потяг з патріотизмом

Олена Плотнікова

Із 20 по 30 квітня вирушить у перший рейс на Схід волонтерський агітпоїзд «Труханівська Січ». До шести міст «сірої зони» Донецької області потяг повезе подарунки до Паски для бійців і дітей, майстер-класи і кінопокази з історичними лекціями, концерти та семінари… Про це в Українському кризовому медіа-центрі розповіли організатори проекту.

У суботу 15 квітня 2016 року на благодійному концерті на південному вокзалі будуть розіграні щасливі квитки на потяг.

2016-04-20-30-t

По усім питанням звертатися до
Віктора Трубчанова
та до
Марини Поляковой.

— У прифронтових містах украй не вистачає українського, а діти з Краматорська, Дружківки, Волновахи і Слов’янська дуже потребують цього, — сказав художній керівник агітпоїзда Сашко Лірник. — Багато артистів хочуть продемонструвати на Сході українську культуру. Понад 50 потенційних учасників проекту бажають виступити перед дітьми. Важливо, щоб наш агітпоїзд вирушав у подорож неодноразово, а курсував на постійній основі, аби популяризувати українську мову й культуру та об’єднувати наш народ.

Однією зі складових проекту «Агітпоїзд» буде й духовна підтримка на сході України.

— Церква давно прийняла рішення допомогти українській армії і цивільному населенню на Сході, — сказав перший заступник голови синодального управління військового духовенства України, протоієрей Тарас Мельник. — В агітпоїзді буде виділена частина для церковної каплиці, а в рейс обов’язково поїде військовий капелан. На місцях прибуття поїзд зустрічатимуть місцеві військові капелани, які також є координаторами проекту, щоб разом приносити людям не лише патріотизм, а й духовність, любов і мир.

— Цей поїзд — символ духовності та вічності, — зауважила ще одна організаторка, народний депутат Оксана Юринець. — Хочемо, щоб схід і захід завжди були разом. Тож у рамках цього проекту в першому рейсі поїзда ми повеземо діткам книги та дерев’яні писанки з фарбами до свята Паски, які потім діти зможуть розписувати.

Організатор проекту народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань транспорту Ярослав Дубневич також додав, що саме у єдності наша сила. Тож необхідно робити все для того, щоб повернути співвітчизникам віру в Україну.

На прес-брифінгу також була пряма трансляція з Краматорська. Волонтер групи «Краматорські бджілки» Ірина Сидоренко розповіла, що в рамках проекту «Агітпоїзд» планується плетіння маскувальних сіток, презентації українських книг, фестиваль української казки тощо.

Агітпоїзд також супроводжуватиме служба екстреної медицини. У разі необхідності експерти надаватимуть медичну допомогу, а також проводитимуть майстер-класи з надання домедичної допомоги як дорослим, так і дітям.

— До проекту залучені як волонтери, так і державні служби, — підкреслив організатор — кошовий отаман, голова ВОО «КолоМедіа» Микола Бондар. — Цей поїзд відбувся лише завдяки тому, що нас зі всіх сторін підтримували і транспортники, і волонтери, і постачальники, і артисти… І все це на волонтерських засадах.

http://www.magistral-uz.com.ua/articles/potjag-z-patriotizmom.html

У квітні на схід вирушить перший волонтерський агітпотяг

Одна з ініціаторів проекту, народний депутат Оксана Юринець розповіла: «Була така історія. Подзвонив до мене теперішній міський голова Винників Володимир Квурт і каже: «Давно товаришую з волонтерами, в них є чудова ідея відправити на схід агітаційний потяг. Не можуть ніяк реалізувати проект. Можеш допомогти?».
Розумію, що треба починати з Міністерства транспорту. Перша наша з волонтерами зустріч із представниками Міністерства транспорту відбулась у фойє установи. Чесно кажучи, тоді подумала, що справа далі не піде. Але … потрохи почали знаходитися небайдужі люди. Проект підтримало багато організацій. І от – результат: 20 квітня перший Агітаційний потяг «Труханівська Січ» виїжджає на Схід».
Проект вдалося реалізувати спільними зусиллями численних волонтерських організацій, церкви, народних депутатів, Комітету з питань транспорту Верховної ради, Міністерства транспорту, Укрзалізниці, Генерального штабу ЗСУ України, Київської міської державної адміністрації.

«Цей потяг – символ духовності і вічності. Ми хочемо, щоб цей обмін продовжувався, щоб схід і захід завжди були разом. Якщо цього не робити, не почати цього робити, ми не будемо бачити, що країна може змінюватися і може об’єднатися», – каже депутат.
Парламентар розповіла , що в складі поїзду – 9 вагонів, у маршруті – 6 міст. Подорожуватиме потяг із 20 по 30 квітня. У «сіру зону» разом із волонтерами, освітянами, козаками, митцями «поїдуть» майстер-класи для дітей, лекції, семінари, кінозали, подарунки до Паски, книжки, виступи колективів. Волонтери, які часто їздять на схід, кажуть, що для них це – найвдаліший вихід, бо автомобілі нерідко не вміщають усіх необхідних речей і заважає бездоріжжя.

За словами Оксана Юринець, до агітаційного потягу уже долучилось багато небайдужих. Львів і Винники, наприклад, передадуть на схід книжки, фарби і дерев’яні заготовки під писанки, які тамтешні діти і військові зможуть розписати і передати у подарунок до Великодня малечі зі Львова.

http://www.gazeta.lviv.ua/2016/04/01/u-kvitni-na-sxid-virushit-pershij-volonterskij-agitpotyag-yurinec/

Залишити відповідь