Loading...

У Харкові Антикорупційна Рада представила проект “Справедливий Суд”. 17.06.2016

DSC03781

17 червня 2016 року в Харкові на прес-конференції в прес-центрі Kharkiv Today Антикорупційна Рада представила проект “Справедливий Суд”. Спікери: Віктор Трубчанов – керівник громадської організації «Антикорупційна рада» та координатор проекту «Справедливий суд”, Олена Юшкевич – активіст організації «Антикорупційна рада» , Ігор Рассоха – співкоординатор Харківського Євромайдану.
Як зазначив Віктор Трубчанов, “Справедливий Суд” –  один із проектів організації «Антикорупційна рада», яка існує з 2014 року. “Це дуже дієвий проект. Реальна пропозиція реформи – створення інституту громадських засідателів.” Основна ціль  – моніторити суди, допомогти суспільству зрозуміти, що таке суд, що таке справедливість. На сьогоднішній день суди мають довіру 2% населення (за даними Центра Розумкова). “У нас не має чесних суддів? Є. Але чомусь ми знаємо лише негативи. Наше завдання виявити цих негідників, вжити до них всі  необхідні міри впливу. Проте основне завдання – мирна присутність на судах, оцінка судового процесу, оцінка судді, оцінка досудового слідства, резюмування та звернення до тих чи інших органів.”
За словами Олени Юшкевич, в організації представлені різні верстви населення, які представляю різні сфери діяльності, тобто люди, яким небайдужа доля Україні, зокрема судової системи.  “Ми збираємося разом декілька людей, беремо з собою такий документ, як звіт громадського засідателя за результатами відвідування зали суду. Ми оцінюємо обстановку в залі суду. Спостерігаємо за діями судді, поведінкою учасників, проводимо фото і відео зйомку. По завершенню судового засідання заповнюються звіти. Якщо виявляються порушення з боку суддів, то складаються скарги до кваліфікаційної комісії. Є спеціальна людина, яка відповідає за це.”
На думку Ігоря Рассохи, реальною верхівкою корупційної піраміди в нашій країні завжди були не суди, які мали свій “шматочок”, а “силові органи” – прокуратура та міліція. “Спробував би суддя, щось зробити проти прокурора. І до сих пір так! Ось це стержень нашої корупції. Наша задача – повернути суди до такого стану, щоб люди були захищені від свавілля, щоб суди працювали як їм належить. В умовах, коли можна працювати чесно, більшість суддів буди це робити.” Як зазначив Ігор Рассоха, слід не лише “кошмарити” негідників, але й захищати чесних суддів, щоб вони відчували нашу підтримку. Він також акцентував увагу на необхідності  повноцінного введення суду присяжних в Україні.
Активісти “Справедливого Суду” вже побували на 5 судових засіданнях. Окрім моніторингу судових процесів будуть також проводитися  зустрічі, круглі столи з метою розробки подальших змін до відповідного законодавства.

© “Інформаційно-аналітичний центр Євро Харків”, Сурен Кочарян

Відео сайту:

 

DSC03776 DSC03778 DSC03780 DSC03781 DSC03782 DSC03783 DSC03786 DSC03789 DSC03791

 

 

Залишити відповідь