Loading...

Фестиваль «Перлини Слобожанщини: Верхній Салтів. Аланські витоки». Харківська область, 10.09.2016

2016-09-10

10 вересня 2016 року в селищі Верхній Салтів Харківської області відбудеться фестиваль «Перлини Слобожанщини: Верхній Салтів. Аланські витоки».
Організатори : БО “Благодійний Фонд «Харків з тобою» (директор Андрій Шейнін); Історико-археологічний музей-заповідник «Верхній Салтів» (директор Любов Письменюк); Харківський міський воєнно-історичний клуб «Святослав» — Міжнародний фестиваль «Чугункон» (голова – генеральний директор Юрій Уманський).

«Верхній Салтів? Майже тисячоліття, починаючи з IV і до середини XIII століття, степами Східної Європи рухалися на захід з Азії численні, різномовні та різноплемінні кочові народи. Поміж них були сармато-алани, угри, різні тюркомовні племена. Перша хвиля азійських кочівників, що ринули до Європи в середині IV століття, була очолена гунами, друга – в кінці IX століття – печенігами, третя – в першій половині XIII століття – монголами.
Лише у VIII столітті історична ситуація у степах була спокійнішою: сармато-аланські та тюркські племена прийшли до відносної рівноваги, увійшовши до складу Хазарського каганату. На величезній території каганату – від передгір’їв Кавказу на півдні до верхів’їв Сіверського Дінця і Дону на півночі, від Волги та Прикаспію на сході до Приазовських степів на заході – утворилася єдина культура. Перші пам’ятки цієї культури було відкрито у Харківській області – у селі Верхній Салтів, – тому й отримала вона назву Салтівської (VIII – X століття).
… Понад тисячоліття берегли свої таємниці стародавні пам’ятки, розташовані біля Верхнього Салтова Вовчанського району. Їхнє дослідження розпочав у 1900 році місцевий вчитель В. О. Бабенко, який на схилі одного з численних ярів знайшов стародавнє поховання у катакомбі. Внаслідок розкопок, проведених по Другій світовій, було з’ясовано, що тут, у одному з наймальовничіших куточків Харківщини, спочивають залишки стародавнього середньовічного міста. Воно було розташоване на правому, високому березі Сіверського Дінця, охоплюючи схили та край височини берега, який піднімається сьогодні майже на 40 метрів понад поверхнею Печенізького водосховища. Площа міста становила близько 120 гектарів. У південно-східній його частині височіла могутня фортеця із кам’яною цитаделлю. До фортеці прилягав значний за розмірами посад.» Отже, ми пропонуємо разом із нами побачити перлину Слобожанщини – Верхній Салтів – і зрозуміти, що притаманні нам прагнення до свободи, самостійність і потяг до пригод не є випадковими, а мають глибоке історичне коріння.

  Програма Фестивалю

  • Артефакти Салтівського Городища з різних музеїв публічно демонструються вперше
  •  Ексклюзивні безкоштовні екскурсії від істориків-археологів
  •  Показові виступи середньовічних лицарів у обладунках
  •  Постановочні лицарські поєдинки в автентичних костюмах
  •  Можливість постріляти зі справжнього спортивного луку для всіх бажаючих
  •  Стрільба для гостей свята з арбалету
  •  Змагання для всіх бажаючих із метання спису
  •  Перетягування канату та інші спортивні розваги
  •  Майстер-класи народної творчості
  •  Організований дитячий майданчик
  •  Фаєр шоу (fire show)
  •  Кінотеатр просто неба
  •  Місця під намети та парковка.

Детальніше: http://www.perlynyfest.info

14264865_1257080547658797_4959220095000082628_n

 

Залишити відповідь