Loading...

40 ДНІВ СВІТЛОЇ ПАМ”ЯТІ МИРОСЛАВА МИСЛИ

fb_img_1479336627011

«Я знав, за що борюсь, я знав, за що загину» – саме під таким гаслом пройшов у Приборжавській ЗОШ І-ІІІ ст. символічний «марш пам’яті» на честь односельця, офіцера 93-ї окремої механізованої бригади Мирослава Мисли.
Акцію приурочили до сороковин від дня загибелі героя у зоні АТО. Ведучими та їх помічниками виступили учні 5-Б класу – вихованці історико-краєзнавчого гуртка районного Будинку дитячої творчості (керівник Світлинець А.А.; класний керівник Світлинець Г.М.). На пропозицію дирекції закладу було вирішено розділити учнів школи на декілька вікових категорій, щоб якомога краще донести до них інформацію.
Захід розпочався із відеоролика «Війна за Україну», де показано жахіття сучасної війни – спалені міста і села, фрагменти бойових дій, сучасна військова техніка та українських солдатів, які мужньо стали на захист Вітчизни.
Потім слово взяли ведучі-дівчата, які зачитали вірші про війну та розказали про коротке, але яскраве життя свого односельця Мирослава Мисли.
Ведуча Мельник Дарина розповіла присутнім про дитячі та шкільні роки нашого героя, переїзд родини на Харківщину. Її доповнила Ільканич Ярина, яка наголосила, що Мирослав, уже будучи студентом історичного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна, неодноразово приїздив на літні канікули на свою батьківщину та у 2011 році разом із приборжавськими школярами взяв участь у еколого-археологічній експедиції на Невицькому замку.
Спогадами із цього періоду життя героя поділився ініціатор проведення заходу Андрій Андрійович Світлинець. Він розповів, що Мирослав проявив себе не тільки як сумлінний волонтер, а й як щирий патріот України. Футболка із патріотичним написом «Україна вільна навіки» зразу привертала на себе увагу оточуючих. А ще, у вільний від роботи час, він читав. Читав багато, ділився прочитаним із однолітками, розповідав їм про історію нашої країни.
Про студентські роки та активну участь молодого патріота у молодіжному русі національно-патріотичної організації «Сокіл» розповіла Мельник Олександра, додавши, що з часом він став керівником Харківського осередку.
Про участь Мирослава у Революції Гідності доповнила Петровцій Ярина, сказавши, що в ті буремні дні Мирослав був спеціальним кореспондентом Всеукраїнського радіо «Голос Свободи». А коли на сході нашої країни почалася неоголошена російсько-українська війна, він іде добровольцем на фронт. Чому відправився на фронт і що його спонукало до цього, присутні дізналися з уст самого героя, записаного у відеоролику, який вдалося знайти в інтернеті.
Про бойові будні молодого бійця у складі батальйону МВС особливого призначення «Січ», а потім у підрозділі «Карпатська Січ» розповіла Різник Анастасія. Її розповідь вдало доповнило інтерв’ю з солдатом, записане журналістами на бойових позиціях у с. Піски. З нього присутні дізналися, що понад усе Мирослав бажав працювати за своїм фахом – учителем. Мріяв виховувати і вчити дітей. Але його планам завадила війна. У 2016 році він проходить курси військової підготовки при Національній академії сухопутних військ і повертається на фронт уже офіцером, де призначається командиром взводу штурмової роти «Карпатська Січ» 93-ї мотобригади – продовжила розповідь ведуча. Невдовзі його підрозділ стає одним із найкращих у частині.
Про трагічні події, які відбулися вранці 2 жовтня 2016 року – повідомила Ряшко Анна. Мирослав разом з бійцями проводив розвідку і наші бійці виявили ворожу диверсійну групу. Зав’язався бій після чого ворог почав обстрілювати наші позиції з мінометів. Одна із мін розірвалася близько від Мирослава і він отримав важке поранення. Бійці донесли свого командира до бази, але рана виявилася смертельною.
Віддати останню шану герою зібралося декілька сотень людей: бойові побратими, друзі, односельці, представники влади. Свої співчуття та слова підтримки висловили голова партії «Свобода» Олег Тягнибок, командир підрозділу Олег Куцин, бойові товариші та інші.
Поховали героя на Харківщині у селі Волохів Яр, за місцем проживання родичів.
Подвиг героя високо оцінено народом України – доповнив Світлинець А.А. Указом Президента України від 12 жовтня 2016 року, за вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час бойових дій та при виконанні службових обов’язків, офіцер 93-ї ОМБР молодший лейтенант Мисла Мирослав Іванович нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).
Класний керівник 5-Б класу Світлинець Г.М, яка брала активну участь у заході наголосила, що згадуючи Мирослава Мислу потрібно пам’ятати, що захищаючи наш мирний спокій на сході країни загинули ще троє жителів Іршавщини: Юрій Король, Юрій Соколачко, Олександр Данільченко. Наступний відеоролик був присвячений саме їм.
Наприкінці дійства слово взяла директор школи Гринюк М.М., яка подякувала учням та вчителям за підготовлений матеріал про нашого героя і побажала, щоб ця смерть стала останньою у цій війні. Заступник директора по виховній роботі Світлинець О.А. високо оцінила проведений захід та відмітила, що на очах у багатьох учнів стояли сльози, які свідчать про сум і жаль за загиблим героєм-односельцем. Окрему подяку висловили учням 5-Б класу Панько Максиму, Юдіну Богдану, Петровці Олександру, Білоусову Роману та Черепко Михайлу, які міняючи один одного з гідністю тримали в руках жовто-блакитний стяг подарований школі бійцями 128-ї гірсько-стрілецької бригади. Також було відмічено, що захід вдало доповнював фотосупровід та відеоряд, а додаткового емоційного навантаження надали музейні експонати – прапори, фрагменти зброї, військового спорядження привезені із зони АТО.

Джерело: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1807986066081561&id=100006105540541

Залишити відповідь