Loading...

Персональна фотовиставка Олексія Самойленка Історія України: Половці. Харківський художній музей, 21.06.2017

19030343_1510557412299976_6883779445324135796_n

21 червня о 16:00 у виставковій залі Харківського художнього музею відбудеться відкриття виставки творів Олексія Самойленка «Історія України: половці».
Україна з її мальовничими пейзажами і багатими природними ресурсами займає друге місце за площею в Європі і викликає у сучасних істориків великий інтерес. Це пов’язано з тим, що саме на території сучасної України залишили свій слід трипільці, скіфи, готи, гуни, половці і багато інших народів.
«Історія України» – це широкомасштабний авторський фотопроект, який за допомогою мистецтва фотографії розповідає про історію нашої країни, починаючи з XV ст. до н. е. і закінчуючи XV ст. н. е. До цього періоду належать доба трипільської культури, час процвітання кочівників-половців (кипчаків), період утворення грецьких колоній на березі Чорного моря, панування скіфів у степових районах, становлення Київської Русі і поява козацтва як соціально-мілітарної сили. Основною метою проекту є візуалізація тієї чи іншої історичної епохи.
«Половці» – друга виставка в межах проекту, над якою Олексій Самойленко працював протягом тривалого періоду часу. Зібравши по крихтах найціннішу інформацію в різних музеях України, автор нині в залах Харківського художнього музею презентує глядачеві свій погляд на історію половців. Вони, мабуть, були одним з найбільш загадкових кочових народів, які коли-небудь жили на території сучасної України. Не маючи яскраво вираженої писемності, половці залишили пам’ятки сакрального мистецтва – так звані «кам’яні баби», які стали головним артефактом творів, що дозволяє авторові будувати свою розповідь про цей етнос.
У рамках виставки О. Самойленко знайомить глядача з віруваннями і шаманськими обрядами половців, поховальними звичаями і культурою вшанування вождів. За допомогою техніки фотоколажу автор також намагається відтворити образ половців як відважних воїнів із залізною волею і сильним характером, загартованим в степах.
Виставка супроводжуватиметься серією лекцій, присвячених половцям.

Олексій Самойленко – талановитий харківський фотограф, на рахунку якого багато перемог як у всеукраїнських, так і в міжнародних фотоконкурсах. Його роботи неодноразово експонувались в галереях Європи та нині зберігаються в приватних колекціях України, Німеччини та Великої Британії. О. Самойленко – яскравий представник та продовжувач традицій харківської фотографії, організатор Творчого об’єднання FotoArt, діяльність якого спрямовано на розвиток та популяризацію мистецтва фотографії міста Харкова як в Україні, так і за її межами.

Харківський художній музей
Виставка працює за адресою: вул. Жон Мироносиць, 9 (виставкова зала ХХМ)
Пн-Нд з 10:00 до 17:40, Вт – вихідний

Джерелоhttps://www.facebook.com/events/1184639791681784/

Залишити відповідь