Loading...

Як церква впливає на події в України, а події на церкву?

2017-07-28
(фото Ирина Александрова)

В далекому 988 році Князь Володимир охрестився сам та хрестив Київ оголосивши християнство державною релігією.
Це був фактично європейскький геополітичний вибір напрямку розвитку держави.

День Хрещення Київської Русі—України — державна пам’ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі, що відзначається щорічно 28 липня — у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Йшли сторіччя, країну рвали на частини між імперіями. Виник моськовський патріархат який підчинив собі Київ у церковному питанні, але не всі були з цим згодні, таким чином виникло декілька українських православних церков.

У процесі отримання Україною незалежності йшла боротьба за те щоб Українська Православна Церква не була незалежною від московського патріархату. Частина вірян та духовенства підтримала це, частина ні, так виникли дві великі церкви УПЦ КП та УПЦ МП яка в свою чергу має велику автономію від Москви. До цього можна по різному ставитись, але Москва намагається використовувати церкву як елемент впливу на вірян українців. Іноді їй це вдається, іноді ні. Це призводить до різних настроїв, часто дуже кардинально різних настроїв у самій УПЦ МП. Але наочно видно що з часом вплив Москви на УПЦ МП та вірян зменьшується, а українські настрої серед духовенства та прихожан ростуть.

Розв’язана Путіним війна проти України значно збільшила значимість УПЦ КП серед українців. Багато священників стали війсковими капеланами, у церквах збирається допомога захисникам України.
20451867_1553019254761425_4021239890678754161_o
За добу до цього був захід УПЦ МП учасниками якого були проросійські політики Добкін, Вілкул та інші. Серед них Новінський до речі сказав – “…Господь услышит молитву людей, но ее также должны услышать наши власти и сделать все для того, чтобы война закончилась как можно скорее, чтобы остановить этот братоубийственный конфликт». Тобто вони промовляють кремлівські брехні про події в Україні. Також вони намагаються використовувати для поширення ворожої до України кремлівської пропаганди УПЦ МП.
1501162449_994_deputaty-ot-oppozicionnogo-bloka-prinyali-uchastie-v-torzhestvax-po-sluchayu-prazdnovaniya-kreshheniya-rusi
Але часи змінюються і причому на користь Україні.

Все це відобразилося у промові Філарета:

Також цікавий репортаж:

Час плине, іде процес направлений на об’єднання православних церков у єдину помісну православну церков. Але не слід забувати що церкви живуть не роками а сторіччами, тому коли буде відомий результат наразі невідомо.

Цього року харків’яни прихожани УПЦ КП приймали участь у заходах по відзначенню Дня Хрещення Київської Русі.

Фотозвіти:

Залишити відповідь