Loading...

Виставка сучасного українського іконопису м. Харків

2018-01-19

Запрошуємо на відкриття виставки, де роботи наших маляриків будуть експонуватись разом із “дорослими” роботами сучасних майстрів
Лев Скоп
Факультет церковного мистецтва – ФЦМ – Дрогобич
Літня іконописна школа у монастирі св. Онуфрія – с.Лаврів
Микола Мединський

Відкриття виставки 19 січня 2018 р. о 17:00.
Виставка триватиме з 19 січня по 3 лютого 2018 р. в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва. (Майдан Свободи, 5 (Держпром))

Особливо приємно, що відкриття відбудеться в таке світле й велике свято))))
______________

У виставці будуть експонуватися роботи Лева Скопа, Миколи Мединського – легендарного капелану Залізняка, факультету церковного мистецтва Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці та Харківської дитячої іконописної школи-майстерні «Левкас», яка була ініціатором виставки сучасного українського іконопису.

Погляду глядача буде надаватися можливість побачити твори українського митця Левка Скопа, що являють собою авторський сучасний іконопис. Скоп Лев Андрійович (нар. 9 квітня 1954) — український мистецтвознавець, художник-реставратор, іконописець, викладач Львівської академії мистецтв (до 2013), учасник Євромайдану, поет, музикант (учасник музичного гурту «Чорна Дебра»), учасник творчого об’єднання «Кактус», провідний працівник музею «Дрогобиччина»; багаторічний дослідник дрогобицької дерев’яної церкви Св. Юра. Мешкає у Дрогобичі, працює художником-реставратором у відділі дерев’яної архітектури музею «Дрогобиччина».

Сучасні образи Лева Скопа продовжують традиції українського іконопису із автентичними світоглядними та технологічними особливостями. Однією з визитівок іконописця є оригінальні ікони на гонтах – автентичному дерев’яному покритті стародавніх українських церков, що замінюють на нове під час реставрації. В роботах Левка Скопа відчувається велика фантазія та оригінальність, любов та шана до нашого стародавнього іконопису, які поєднується з сучасними мистецькими надбаннями та тягою до експериментів. Левко Скоп зі своїми колоритними роботами приймав участь у багатьох благодійних акціях, тому числі для хворих дітей та солдатів, що воюють на Донбасі.

Друга частина виставки представляє Харківську дитячу іконописну школу-майстерню «Левкас», яка з’явилася у Харкові наприкінці минулого року. Метою школи є відтворення умов стародавньої іконописної майстерні, в якій, наприклад, власноруч творяться фарби з кольорових глин та каменів на основі яєчної темпери, а також – створення дитячого іконописного простору, де будуть зростати справжні сучасні Майстри.

Саме у дитинстві людина має світлий та незамутнений стан свідомості, тому знайомство з таким тонким світом іконопису у цій дивовижній порі життя може сприяти як творчому, так і духовному розвитку. Особливістю навчальної програми є поєднання практичних занять (що включають темперне малярство в середньовічному стилі та техніці, іконографічний рисунок, кириличний краснопис), літургійної практики у спільноті однодумців, вивчення основ богослов`я, літургіки та теорії іконографії, навчальних екскурсій. Проект не є комерційним, також від учнів не вимагається бути належним до тієї чи іншої конфесії, тому що, на думку майстрів школи «Левкас», сакральне мистецтво – значно ширше за рамки релігійної громади, чи певної конфесії.

Ще одна складова виставки сучасного українського іконопису – роботи студентів факультету церковного мистецтва Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці. Факультет є унікальним явищем на теренах не лише Львівської області, а й України. Його унікальність насамперед у тому, що програма п’ятирічного заочно-стаціонарного навчання гармонійно складена з двох компонентних складових – богословських дисциплін та численних мистецтвознавчих дисциплін (включаючи теорію і практику).

Як підтвердження актуальності виставки сучасного українського іконопису є ікона створена легендарним капеланом, священиком греко-католицької церкви, людиною, що неодноразово надавала духовну підтримку, допомагала залишати бійцям АТО високий рівень морального духу – отцем Миколою Мединським Залізняком.

На виставці сучасного українського іконопису представлений широкий зріз сучасного українського іконопису: роботи майстрів різних регіонів (Слобожанщина та Галичина), різних поколінь (визнаних майстрів та дітей початківців), різних конфесій, різних технік. Не дивлячись на візуальне розмаїття, ікони всіх учасників виставки об’єднує те духовне наповнення, що допомагає людині у думках і молитві наблизитись до Бога. Виставка актуальна для Харкова – міста, яке завжди славилось своєю багатою культурою та різноманітним релігійним життям. Тому важливість відродження українського іконопису саме тут неможливо переоцінити.

Організовує Дитяча іконописна школа-майстерня “Левкас” м.Харків

Залишити відповідь