Loading...

Лесь Курбас у Харкові

2018-01-18

У 1920-х роках у Харкові існував один із найкращих театрів у світі – «Березіль», який створив Лесь Курбас. Виставка в YermilovCentre саме про це: що зробив Лесь Курбас?

На початку 1920-х у «Березолі» експериментували з рухом і новітніми медіа у театрі. Ці пошуки мешканці Харкова могли побачити під час гастролей київського Мистецького об’єднання “Березіль” з виставами “Газ”, “Джіммі Гіґґінз”, “Макбет” у 1923-1924 роках. Тепер режисерські концепції цих вистав можна побачити саме на виставці «Курбас у Харкові».

Лесь Курбас і театр “Березіль” переїжджають до Харкова з Києва у 1926 році і ставлять перед собою нову мету – творити засобами театру нову українську урбаністичну культуру, представити Харків як столицю України. Найяскравіше це мистецьке завдання проявилося у представлених на виставці в ЄрміловЦентрі спектаклях “Березоля” “Народний Малахій” (1928), “Алло на хвилі 477!” (1929) та “Мина Мазайло” (1929).

На виставці можна буде почути як справді звучала вистава «Народний Малахій». Унікальний запис першої дії вистави у виконанні провідного актора театру Курбаса Йосипа Гірняка був здійснений у 60-ті роки у Нью-Йорку. До виставки ми записали пісню «Харків, Харків» з вистави «Алло на хвилі 477!» – джаз-гімн цього міста.
Спеціально для цього проекту відтворено сценографію вистави “Алло на хвилі 477!” – музичного ревю, яке уявляло нову українську популярну культуру як частину найновіших трендів Америки та Європи, а також космічну сценографію до «Мини Мазайла».

Головне завдання експозиції – продемонструвати саме ті театральні модерні інновації, які окреслюють творчість Курбаса та ставлять його в один ряд із найбільш знаними авангардистами першої половини ХХ століття.

Куратори виставки:
Вірляна Ткач, художній керівник, Мистецька Група «Yara Arts Group» (Нью-Йорк)
Тетяна Руденко, Музей театрального, музичного та кіномистецтва України (Київ)
Вальдемарт Клюзко, мистецьке оформлення виставки (Київ)
Виставка зроблена на основі колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. Також використані матеріали, надані Українським Музеєм у Нью-Йорку (Архів Йосипа Гірняка та Олімпії Добровольської), Театральним музеєм Харківського державного драматичного театру імені Тараса Шевченка, Центральним державним кінофотофоноархівом України імені Г. С. Пшеничного, Музеєм Михайла Старицького, з приватних архівів Сергія Гордєєва, Миколи Шкарабана, Ірени Макарик, Вірляни Ткач та Яри Мистецької Групи.
Дякуємо за допомогу у підготовці виставки Тетяні Турко, Мейгіл Фавлер та Ярині Цимбал. Дослідницька підготовка до виставки була здійснена за підтримки Програми імені Фулбрайта в Україні, здійснення виставки стало можливим завдяки приятелям Яри Мистецької Групи.
У мистецьких та наукових подіях під час виставки будуть брати участь: Харківський Державний Академічний Драматичний Театр ім. Шевченка, Харківський літературний музей, Харківський національний університет мистецтв імені Івана Котляревського, Харківська державна академія дизайну і мистецтв, Харківська державна академія культури, Театр Арабески та Сергій Жадан.
Команда проекту: Яна Партола (координатор) Сергій Гордєєв, Тетяна Пилипчук, Марина Куценко, Валентина Чечик, Тетяна Турка, Олена Либо, Світлана Олешко, Валерія Любченко та Вірляна Ткач.

Відкриття виставки відбудеться 18.01.2018 о 18-00 в приміщенні «YermilovCentre».

Залишити відповідь