Loading...

«Назар Божинський: життя Харківського кобзарського цеху та Українські Менестрелі»

2018-05-24

Книгарня “Є” Харків запрошує на зустріч «Назар Божинський: життя Харківського кобзарського цеху та Українські Менестрелі». що відбудеться 24 травня, початок – о 17.00. Вхід вільний.

Харків завжди був потужним кобзарським центром. Тут мешканці зберегли пам’ять про кобзарів, навіть попри репресії 1930-х років. Мешканці знають, що таке кобза і кобзар. Дуже зрідка питали Назара: «А що це у вас в руках?» А в інших містах такі питання лунають. Тому харківська атмосфера для кобзаря набагато приємніша.

Сучасний Кобзарський цех Харкова далеко не такий потужний, якими були давні цехи 18-19 віків. Тоді тільки в Харківській губернії налічувалося близько 300 мандрівних кобзарів і лірників. Вони були важливою частиною соціуму лівобережної України, невід’ємною частиною міських пейзажів Харкова.

В харківському цеху близько десятка братчиків. Сучасні кобзарі власноруч виготовляють кобзи, хоча це не є обов’язковим. Разом їздять на деревозаготівлі до лісу: вистругують кострубату заготовку – «кобзарську ложку».

Назар Божинський, керівник цеху Констянтин Черемський та братчики цеху – послідовники та хранителі традиції. Вони законсервували кобзарство і чекають часів, коли можна буде передати свій скарб у природне середовище – в спільноту незрячих музикантів, що будуть усвідомлювати свою місію збереження культури. «Якби з’явились незрячі, які б перейняли традицію, я б сам став менше кобзарювати» – каже Назар.

Під час зустрічі Назар розкаже більше про життя Харківського кобзарського цеху, а також про проект інклюзивного художнього видання Українські Менестрелі, співавтором якої є Назар.

«Українські менестрелі» – це книга про історію українського кобзарства, про побут, закони, мудрість кобзарів і лірників, про мистецький феномен народних співців, а також про переслідування різними режимами сліпих кобзарів: польськими жандармами, турецькими яничарами, московською церквою, царською владою та комуністами.

Книгарня “Є” вперше запустила в продаж такі примірники інклюзивної літератури, вони вже доступні на полицях київських та харківських книгарень.

Унікальності книзі «Українські менестрелі» додає універсальний дизайн друку тексту. На сторінках книги оповідь про кобзарське мистецтво надруковане збільшеними літерами та рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, як арт-об’єкт, щоб познайомити з ним читачів, та тим, хто цього дійсно потребує. Така спеціальна технологія дозволяє читати текст як людям, які добре бачать, так і зі слабким зором і повністю незрячим книголюбам.

До того ж, в книжці містяться особливі ілюстрації народних українських інструментів: дизайнери з Organic Graphic Design та Право Вибору – Реабілітаційний Центр розробили тактильне зображення кобзи і бандури, вперше надрукували ноти шрифтом Брайля, тож всі читачі зможуть на дотик і очима дізнатися, як виглядають етноінструменти.

Для тих, кому легше сприймати інформацію на слух, автори проекту пропонують аудіо-версію книги «Українські менестрелі», яку можна завантажити за спеціальним тактильним QR-кодом – аудіо-книга доступна на цифровій платформі трансляції аудіокнижок Gwara Media.

Запрошуємо вас на зустріч для оновленого погляду на кобзарське життя.

Подія: https://www.facebook.com/events/1072414516269164/

Залишити відповідь