Loading...

Прес-конференція «Як зберегти культурну спадщину Харкова» (відео, фото)

Як зберегти культурну спадщину Харкова2 серпня 2018 року в прес-центрі  Kharkiv Today відбулась  прес-конференція «Як зберегти культурну спадщину Харкова?».
Рівно місяць тому (02.07.2017) на сайті Харківської міської ради з’явилася петиція «Зберегти культурну спадщину», що написана від імені «ініціативної групи харків’ян #SaveKharkiv, а також всіх [її] друзів й однодумців, що розуміють важливість збереження культурної спадщини рідного міста задля його розвитку…».
На сьогоднішній день петиція має 948 підписів. Залишилося ще 60 днів і 4052 підписи.
Основне посилання петиції – мають бути зупинені бездумні й безграмотні знесення будинків всередині меж історичних ареалів Харкова, а також розроблена і втілена Програма збереження і використання культурної спадщини м. Харкова.
Про яку саме Програму йдеться мова, що таке «збереження культурної спадщини», чи всі старовинні будинки є культурною спадщиною, чи культурна спадщина – це тільки старовина, і, нарешті, яким чином взагалі можна використовувати нашу культурну спадщину – це основні теми виступів на прес-конференції:
Олени Рофе-Бекетової, керівника ініціативної групи #SaveKharkiv, директорки БО «Благодійний фонд «Харків з тобою»
– Oleg Drozdov, засновника і провідного архітектора архітектурного бюро «Дроздов та партнери», засновника Харківської школи архітектури
– Katerina Kublicka, провідного архітектора ТОВ «Інститут «Харківпорект», архітектора-реставратора.

Джерело: https://www.facebook.com/rebecka.beka/posts/2212967322255535

Відео “Євромайдан Харків”: 

Фото – Сурен Кочарян

DSC00554

 

DSC00562

 

DSC00563

 

DSC00552

DSC00555

Повний текст електронної петиції:

Вимагаємо зупинити знищення історичних ареалів Харкова та руйнування будівель, що складають обличчя історичного центру міста.
Впродовж останніх років по центру міста ведеться системне знищення історичної пам’яті: будинки, що складають неповторне архітектурне обличчя Харкова та зберігають в собі відбитки історії, доводяться до аварійного стану та руйнуються. Місто втрачає свою культурну, історичну унікальність та економічну привабливість та набуває вигляд неохайного провінційного містечка, “притону” для безхатьків.

Ми, ініціативна група харків’ян #SaveKharkiv, а також всі наші друзі й однодумці, що розуміють важливість збереження культурної спадщини рідного міста задля його розвитку, звертаємось до депутатів міської ради із закликом зупинити свавілля будівельних структур та безвідповідальних власників будівель-об’єктів та пам’яток культурної спадщини, а саме
Вжити всіх можливих заходів в межах компетенції міської ради, щоб ПРИПИНИТИ РУЙНУВАННЯ ТА ЗНЕСЕННЯ будівель в межах історичних ареалів Харкова, що визначені Проектом визначення меж історичних ареалів м. Харкова, що був розроблений УкрНДІпроектреставрація у 2007 р.
Дати завдання профільним департаментам міського виконкому до кінця поточного року розробити та затвердити, а з 2019 року – впровадити в роботу ПРОГРАМУ ПО ЗБЕРЕЖЕННЮ ТА ВИКОРИСТАННЮ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ М. ХАРКОВА.
Дати завдання профільним департаментам міського виконкому разом з представниками громадськості провести до кінця поточного року АУДИТ ВЛАСНИКІВ та користувачів пам’яток культурної спадщини, що розташовані на території м. Харкова, НАЯВНОСТІ ОХОРОННИХ ДОГОВОРІВ між власниками та органами охорони культурної спадщини, а також ПЕРЕВІРКУ ВИКОНАННЯ УМОВ ПРИВАТИЗАЦІЇ ТА ОХОРОННИХ ДОГОВОРІВ, з приверненням особливої уваги на вимогу підтримки пам’ятки культурної спадщини в належному стані. У разі відсутності договорів – вимагати ЇХ УКЛАДАННЯ; у разі невиконання умов приватизації та існуючих договорів, ініціювати застосування штрафних санкцій, передбачених законом.
Ми впевнені: здоровий глузд переможе.

Залишити відповідь