Loading...

День захисника України – 2018. План заходів у Харкові

2018-10-1414 жовтня – День захисника України, встановлений у 2014 році для вшанування героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій та  звитяг українців. Традиційно в цей день також відзначаються релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День УПА. У 2018 році в Харкові заплановано низька заходів до Дня захисника України.

8-50 – Урочисті заходи на майдані Свободи до дня Захисників України, церемонія складання урочистої клятви ліцеїстами. Організатор – Харківська обласна держадміністрація.
Про те, як відзначатимуть День захисника України на Харківщині, розповів під час брифінгу 12 жовтня військовий комісар Харківського військового комісаріату Юрій Калгушкін. «До Дня захисника України 14 жовтня на площі Свободи буде проведений масштабний захід, який до цього жодного разу не проводився на території Харківської області. Відбудеться показ військової техніки, озброєння, показові виступи спеціальних підрозділів військових частин, які розташовані на території регіону. Майбутні захисники держави – учні ліцеїв та кадетського корпусу – складуть присягу на вірність Україні. Цей захід організовано спільно з ХОДА і керівництвом Харківського гарнізону», – сказав Юрій Калгушкін.
Свято на площі Свободи розпочнеться 14 жовтня о 8:50. Виставка техніки та озброєння працюватиме з 13 до 15 жовтня. Залучено майже всі види військової техніки (по одній одиниці кожної) військових частин, які розташовані на території Харківського гарнізону.
Окрім того, на площі буде наживо транслюватися дійство на Софіївській площі в м. Києві та виступ Президента України  Петра Порошенка. Також відбудуться виступи військових оркестрів гарнізону, концерт Великого слобожанського академічного ансамблю пісні і танцю, концерти художніх аматорських колективів вишів Харкова та показові виступи спортсменів.
«14 жовтня – це особливий день для нашої держави. Це День захисника України, день створення української повстанської армії, День українського козацтва. Починаючи з 2014 року, Збройні сили України поступово відновлювалися. Зараз посідають восьме місце в Європі та 29 місце – у світі в рейтингу дослідження армій світу», – розповів Юрій Калгушкін.
Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/36/95364

12-00 – Панахида за воїнами УПА в Молодіжному парку. Організатор –  Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ
Покрова Пресвятої Богородиці – свято Української Повстанської Армії, яка в ці дні 1942 р. здобула перші перемоги. Традиційно в цей день панахида за воїнами УПА правиться в Харкові біля пам’ятного знаку на станому харківському цвинтарі (“Молодіжний парк”).
Подія: https://www.facebook.com/events/508831796263103/

13-00 – Церемонія покладання квітів до пам’ятного знака на місці спорудження пам’ятника «Героям АТО». Майдан Захисників УкраїниОрганізатор – Харківська обласна держадміністрація.

14-00 – Урочисті заходи в Молодіжному парку біля пам’ятного знаку УПА
Харківське крайове братство ветеранів вояків  ім. Осипа Дяківа Всеукраїнського братства ветеранів вояків ОУН-УПА ім. генерал-хорунжого Р. Шухевича запрошує ветеранів російсько-української війни, волонтерів та всі націонал-патріотичні сили для відзначення та вшанування всіх борців – героїв незалежної України до Молодіжного парку (пам’ятний знак-камінь на честь вояків Української повстанської армії).
Джерело:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1825817874213558&id=100003560896569

Українські патріотичні організації об’єднання “Харківська Громада на захист Конституції та Прав людини”, Громадянське Об’єднання “Поступ”, Українська молодь в неділю, 14 жовтня 2018 року з 14.00 до 15.30 годин, проводять громадські заходи до Народних і Державних свят Покрови Божої Матері; Українського Козацтва – як Найдавнішого на Землі Лицарського ордену; Дня пам’яті борців за свободу й Незалежність України, воїнам ОУН-УПА; День Захисника України в Молодіжному парку м. Харкова біля Пам’ятного знаку «Борцям за свободу і Незалежність України . Воїнам УПА».
Заходи передбачають урочистий мітинг, панахиду, покладання квітів та запалення поминальних свічок.
Джерело: https://www.facebook.com/groups/KharkivUA/permalink/1066073223553248/

16-00 –  Марш української звитяги в Харкові
14 жовтня за ініціативи НВР Правий Сектор – Харківщина, Права Молодь – НВР “ПС” Харківщина та ФРАЙКОР у Харкові відбудеться урочиста хода. Збір о 16-00 на майдані Конституції.
День захисника України, свято Покрови Пресвятої Богородиці, День створення УПА та День українського козацтва – всі вони мають прямий стосунок до визначної та непересічної дати в українській історії. І у 2015 році її вперше було відзначено на державному рівні, 14 жовтня стало загальнонаціональним святом, яке активно починає закріплюватися в масовій свідомості.
Ми запрошуємо патріотичних харків’ян, молодь, добровольців, волонтерів, учасників російсько- української війни, усіх дотичних до творення спільної історії разом з нами відзначити цей урочистий день, віддати шану полеглим і показати всім ворогам української нації нашу готовність та запеклість відстоювати та боронити своє.
Джерело: https://www.facebook.com/ps.kharkiv/posts/2249855438634649

18-30 – Кінопоказ фільму “По кому подзвін” та органний концерт у Харківській обласній філармонії
До Дня захисників України в неділю, 14 жовтня, о 18.30 у Харківській обласній філармонії (вул. Римарська, 21) відбудеться святковий органний концерт і показ фільму із циклу програм «Метанойя» за романом Е. Гемінґвейя «По кому подзвін».
За участі Станіслава Калініна (орган), о. Віктора Маринчака, Дмитра Коновалова (режисер), Володимира Чистиліна (автор і ведучий). На цей раз будемо говорити про наболіле – війну, що неминуче змінює кожного, чийого серця вона торкається. Для перегляду фільму запрошені ветерани ООС, волонтери, священики-капелани, сім’ї загиблих у війні.
Вхід – 20 грн. Всі зібрані кошти підуть для поранених у військовий шпиталь.
Подія: https://www.facebook.com/events/277028086354207/