Loading...

День Соборності. План заходів до 100-річчя Акту Злуки

2019-01-22-100-zluky-den-sobornosti22 січня 2019 року виповнюються 100 років з того дня, коли на Софійському майдані в Києві було урочисто проголошено універсал про об’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.
“…Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду.”  Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх динамічної самоідентифікації, становлення нації.
21 січня 1990 р. патріотичні сили організували «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. Основне русло суцільним ланцюгом починалося в Івано-Франківську від Центрального народного дому і тягнулося до Стрия, де приєднувалося незначне відгалуження з поодиноких учасників із закарпатського напрямку. Зі Стрия живий шеренг прямував до Львова, звідти — до Тернополя. Далі маршрут проходив через Рівне, Житомир — і до Софійської площі в Києві. За різними оцінками, участь в акції взяли від 0,5 до 3 мільйонів українці. З 1999 року 22 січня офіційно відзначається як День Соборності.

День соборності України
Акт Злуки

План заходів до 100-річчя Акту Злуки в Харкові 

21 січня, 17-00 – Концерт української пісні й романсу до Дня Соборності України. Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62).
Ласкаво просимо на святковий літературно-мистецький концерт, поєднаний із концертом української пісні й романсу!
Захід присвячений Дню соборності України, патріотам, борцям за волю нації.

У Програмі виступають:
Валерій КАЛИНИЧЕНКО — композитор, естрадний і джазовий виконавець, оперний співак (драматичний тенор), акомпаніатор, лауреат численних міжнародних і вітчизняних премій.
Тетяна ЖУКОВА — співачка (мецо-сопрано), виконавиця народних, оперних і естрадних творів, лауреатка численних міжнародних і вітчизняних премій.
Влад АЛТУХОВ — акомпаніатор (фортепіано), лауреат численних міжнародних і вітчизняних конкурсів, джазовий музикант.
Валерій ДЯЧЕНКО — концертовий провідник, виконавець власного віршованого циклу “Патріотам, борцям за волю України”, лауреат вітчизняних літературних премій.
Тетяна ЖУКОВА, Валерій КАЛИНИЧЕНКО виконують українські пісні й романси на вірші Наталки МАТЮХ, Леоніда ТАЛАЛАЯ, Анатолія ПЕРЕРВИ, Валерія ДЯЧЕНКА, Олекси МАРЧЕНКА, арію Кармен із опери Жоржа БІЗЕ.

Український Харків

22 січня, 10-00 – Урочисте покладання квітів, приурочене 100 -річчю Дня Соборності України. Біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Організатор – Харківська обласна державна адміністрація.
“Шановні друзі!
Запрошую Вас на урочисте покладання квітів, приурочене 100 -річчю Дня Соборності України.
Дата: 22 січня 2019 року.
Місце: біля пам’ятника Тарасу Шевченку.
Час:.10.00
Слава Україні!”

22 січня, 10-00 – акція «Обереги Соборності». Біля пам’ятника Тарасу Шевченку.
“Шановні харків’яни!
Харківська «Просвіта» запрошує на акцію «Обереги Соборності», присвячену 100-річчю Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
Акція відбудеться 22 січня 2019 р. о 10.00. біля пам’ятника Тарасу Шевченку. На акції відбудеться символічне рушникове єднання.”
Галина Куц

22 січня, 15-00 – Віртуальна екскурсія «Слідами соборності на Харківщині».  Харківський обласний туристсько-інформаційний пункт (пл. Свободи, 5, Держпром, 4 під’їзд, 1 поверх).
Харківщина туристична з нагоди Дня соборності 22 січня запрошує на віртуальну екскурсію «Слідами соборності на Харківщині».
Що таке соборність і для чого вона потрібна? Коли й хто обґрунтував цю ідею? Хто з видатних харків’ян стояв біля витоків соборності? Як зустрічали харків’яни Акт злуки?
Про все це – на авторській віртуальній екскурсії від Наталя Аксьонова.
Наталя Аксьонова, кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства філософського факультету, доцент кафедри країнознавства та туристичного бізнесу факультету міжнародних економічних відносин ХНУ імені В. Н. Каразіна.
Реєстрація за телефонами: 705-35-50, 067-923-08-93.
Подія: https://www.facebook.com/events/219913275616328/

22 січня, 18-30 – відзначення 100-річчя Дня Соборності. Біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Організатори заходу: «Світанок», «Національний корпус», «Антикорупційний блок учасників АТО», «Традиція і порядок».
О 18-30 біля пам’ятника Тарасу Шевченку розпочнеться урочистий мітинг до 100-річчя проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Після чого буде побудовано символічний Ланцюг Єднання.
День Соборності – день нагадування про головну складову нашої незнищенності – нашу єдність. Єдність українців, незалежно від регіону їх проживання – на Заході чи на Сході, на Півдні чи на Півночі або у Центрі України – є силою українців. Лише коли ми
об’єднані – ми можемо протистояти будь-якому ворогові.
Закликаємо долучитись всю патріотичну спільноту міста Харкова!Подія: https://www.facebook.com/events/1022323901286227/