Loading...

День пам’яті Героїв Крут. План заходів у Харкові

2019-01-2929 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами.
Саме тоді на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.
Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.
Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва.
http://naszwybir.pl/ukrayintsi-vidznachayut-den-pamyati-geroyiv-krut/

План заходів до Дня пам’яті Героїв Крут

29 січня, 16-30 – Вечір пам’яті Героїв Крут «Славні роковини». Книгарня Є» (вул. Сумська, 3).
29 Січня – сто перші роковини від леґендарного бою під Крутами. Існують різні оцінки цієї події, але у будь-якому разі вона стала однією з найвідоміших та найгероїчніших сторінок нашої історії. Щоб вшанувати пам’ять наших захисників з 1918. та 2014. років, подякувати їм – приходьте у Вівторок 29.01.2019 на 16:30 до Книгарні.
На Вас чекатиме лекція історика Леоніда Савченка та філософа Ігора Алексєєва про крутянські події, їхнє значення. Що вони дали українській нації, які паралелі та звичаї ми маємо зараз.
На зустрічі буде змога придбати літературу про Крути. Після зустрічі матимемо змогу долучитися до пам’ятної акції.
Подія: https://www.facebook.com/events/388080918633305/

29 січня, 18-00 – вшанування пам’яті Героїв Крут.
Цьогоріч виповнюється вже 101 рік від бою під станцією Крути! Харків, 29 січня 2019 р., 18-00 – Пам’ятний знак на честь проголошення Декларації про державний суверенітет України (сад Шевченка, близько виходу зі ст. метро “Університет”). Візьми з собою національну символіку, свічки. Організатор – Харківська Крайова організація Спілки Української Молоді.
https://www.facebook.com/groups/xkocym/

Я продивився історичний перебіг подій.
Бій під Крутами безперечно технічно був програний, але завдяки тим подіям Україна отримала незалежність. Можливо як би не ті студенти її не було б. Таких подій декілька, це одна з них.

Чому?
Армія Муравьова була затримана, в результаті був виграний час і Москва була вимушена визнати УНР. Україна потім втратила державність, але юридично стала засновником СРСР з якого у 1991 році вийшла. Уявіть, чого досягли декілька сотень молодих хлопців. Якщо хтось скаже що незалежність впала даром, згадайте і цих хлопців також.

Тобто насправді то була не поразка, то був шлях до перемоги.

92820341DUeEOC-WkAErahe