Loading...

205-річчя Тараса Шевченка. План заходів у Харкові

2019-03-09-9 березня 2019 року виповнюється 205 років з Дня Народження національного Героя та символу України, відомого поета, художника та громадського діяча Тараса Шевченка.

План заходів


10-00 – Офіційна церемонія покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку. Організатор – ХОДА.

11-00 – Забіг “Шевченківська десятка”. Організатор – УАЛ Харків.
В Шевченківський день запрошуємо вас пробігти з нами одну з таких дистанцій: 3, 6 або 10 км. Старт 9 березня о 11:00 з Жасмінового бульвару (перехрестя з проспектом Петра Григоренка).
Подія: https://www.facebook.com/events/361877537987507/

11-30 – «Тарас єднає нас». Мистецька акція до 205-річчя Тараса. Організатор – Євромайдан Харків.
Історія створення пам’ятника Тарасові Шевченку у Харкові. Ви дізнаєтесь, хто з видатних харківців входив до складу журі міжнародного конкурсу на проект пам’ятника, як його відкривали, що було з ним у подальшому. В програмі конкурс на краще виконання шевченкових рядків та багато іншого. У суботу, об 11.30 біля Кобзаря мистецька акція «Тарас єднає нас». По завершенню інтерактивна екскурсія від монумента до Театру української драми імені Шевченка.
Подія: https://www.facebook.com/events/2358727341014821/

11-30 – До 205-річчя Тараса Шевченка. Опера “Поет”. Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. В. Лисенка.
Постановка опери сучасного українського композитора Л. Колодуба «Поет», присвячена особистості величного Тараса Шевченка одне з вагомих надбань ХНАТОБу. Зі шкільної лави нам відомий образ Кобзаря символу нашої нації, борця за незалежність, патріота і безкомпромісного поборника справедливості. Однак «Поет» це однозначно новий погляд на образ Т. Шевченка, пропущений крізь призму ХХ століття (опера була написана в 1988 році). По суті, в ній представлено останні години життя Тараса Шевченка, який в передсмертних видіннях поринає у спогади. Немов у калейдоскопі проносяться картини минулого від кріпацтва до заслання. Особливо зворушливі ліричні сцени, в яких глядачі мають можливість перейнятися чуттєвими образами Оксани і Катерини. Не обійшлося в постановці і без впливу театру, недарма композитор у якості лібрето скористався драмою О. Беляцького і З. Сагалова (вона йшла свого часу на сцені драматичного театру ім. Т. Шевченка), і на її основі створив трагічну фантасмагорію. Вкраплення монтажності, сюрреалістичні сцени видінь – все це занурює образ Кобзаря в новий, сучасний часопростір. Отже, Тарас Шевченко стає актуальним героєм, об’єднуючи століття ХІХ і нашу сучасність, щоб втілювати прагнення українського народу до правди, волі і справедливості!
http://hatob.com.ua/ukr/afisha/2033-kontsert-t-g-shevchenka

14-00 – Лекція «Шевченко: відоме й невідоме». Українська Академія Лідерства Харків (вул. Танкопія 12-А).
9 березня – День Народження Кобзаря. Його називають нашим пророком і символом, Великим Кобзарем і українським генієм.  Останнім часом усе більше уваги дослідники і просто цікаві шукають у його біографії “невідоме” і “пікантне”, а саму біографію ще більше переплітають міфами, легендами і домислами. Приходь на лекцію «Шевченко: відоме й невідоме».
Подія: https://www.facebook.com/events/394970324706090/

15-00 – Шевченківське свято. Музично-театральна бібліотека ім. Станіславського (пров. Інженерний, 1-а).
Для Вас лекція “Музична Шевченкіана”, виставка-перегляд раритетних нотних видань “І мертвим, і живим: Тарас Шевченко і музика”.
Подія: https://www.facebook.com/events/308203393227369/