Loading...

“Чесна весна – відповідальна осінь”. Моніторинг роботи місцевих рад Громадським Рухом ЧЕСНО. Презентація прогульників сесій Харківської міської ради. 19.06.2015

upload_-1 (3)

19 червня 2015 року в Харкові на майдані Конституції відбулась презентація прогульників сесій міської ради. У рік місцевих виборів Громадський Рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад у рамках компанії “Чесна весна – відповідальна осінь”. На думку організаторів, депутатів міської ради наділяють досить великим колом повноважень. Саме вони розпоряджаються землями, які належать громаді, вирішують долю комунального майна, встановлюють тарифи, вирішують якою має бути якість комунальних послуг, та багато інших важливих питань у житті харків’ян. Саме тому важливо знати, як працюють депутати та чи працюють вони взагалі, як і за що вони голосують, чиї інтереси лобіюють. Важливо громадянам, обираючи новий склад ради, не боротися згодом з ним, а співпрацювати на благо міста. Для того важливий контроль, підкреслили організатори.
За результатами моніторингу роботи Харківської міської ради 13 депутатів стали кандидатками на відкликання через прогули сесійних засідань за один або декілька років їхньої каденції (ст. 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”).  Унікальний факт – депутат від Партії регіонів Олександр Міщеряков і нині позафракційний депутат екс-регіонал Дмитро Давтян пропустили 100 % засідань в 2011 та 2014-му роках відповідно. Що стосується тих, хто пропустив понад 50 %, то важливо звернути увагу на мажоритарників, які представляють свої округа: Олексіївка – Дмитро Маринін, Московський район – Анатолій Родзинський (кандидат на відкликання в 2012, 2013, 2014 роках).  Депутат Віталій Саттаров досить давно заходиться в Криму і не відомо, чи взагалі збирається повертатися, бо з ним не вдалось зв’язатись . Тобто, фактично, він зрадив Україну (ред.). Серед прогульників також депутати Карина Давтян.  Як сказав батько її та Дмитра, депутат обласної ради Олександр Давтян, він не може сварити своїх дітей, бо міська рада – це театр одного актора*. Дмитро Давтян, за інформацію організаторів, вже майже переїхав до Києва. Також засідання міськради прогулюють депутат від “Народного Фронту” В’ячеслав Гузь, регіонали Олександр Кацюба та Олександр Липчанський, позафракційний Віталій Маляренко.
Активісти Громадську Руху ЧЕСНО також навели статистику депутатських запитів, яких за всю каденцію Харківської міської ради було лише один – депутата Боровця. Для порівняння в Києві – 798, Сумах – 692, Чернігові – 153, у Львові – 1500,  Луцьку – 1000, в Чернівцях – 7,  Тернополі -11.  В трьох містах: Хмельницький, Вінниця, Полтава – 0 запитів.
На акції відбулось урочисте відкриття “Бюрократичної піраміди з макулатури”, якою міськрада хоче відповісти на запит активістів щодо відвідуваності засідань постійних комісій депутатів Харківської міської ради.
З приводу отримання інформації, як зазначили організатори, більшість міських рад надали її безкоштовно, в електронному вигляді.  Харківська ж міська рада запросила 14 тис. 451 грн. за інформацію про відвідання депутатами засідань комісій, та 16 тис. 857 грн. за данні щодо декларацій про доходи. Подібні вимоги протирічать закону про доступ до інформації.  На сайті ж Київської міською ради вже опубліковані всі декларації депутатів.
На презентації був присутній лише один депутат Харківської міської ради Євген Шаповал, який до того ж не потрапив до списку прогульників.  Він привітав організаторів з гарною ініціативою і побажав подальших успіхів.
Активісти Громадську Руху ЧЕСНО висловили  сподівання на подальшу співпрацю харків’янами з метою отримання всієї необхідної інформації про діяльність місцевих депутатів перед майбутніми виборами.

Разом – Сила!
Слава Україні!

* Редакція  “Євромайдан Харків” цілком підтримує  ідею та основні принципи проведення моніторингу діяльності місцевих депутатів, висловлює вдячність організаторам і готова до подальшої співпраці. Проте, слід зважати на специфіку Харкова, де міська влада повністю корумпована, а  містом авторитарно керує одна людина, яка вирішує всі питання. Інші для нього лише виконавці, а на сесійному засіданні – “кнопкодави”. Тому потрібно повністю знищити цю систему, а вже після того формувати нову демократичну, яка б відповідала євромайданівським принципам.

© Євромайдан Харків, Сурен Кочарян

Відео сайту:

11402285_960572240649151_584137034211603728_o

upload_-1 (1) upload_-1 (2)
upload_-1 (4) upload_-1 (5) upload_-1 (6) upload_-1 (7) upload_-1 (8) upload_-1 (9) upload_-1 (10) upload_-1 (11) upload_-1 (12) upload_-1 (13) upload_-1 (14) upload_-1 (15) upload_-1 (16) upload_-1 (17) upload_-1 (18) upload_-1 (19) upload_-1

 

Залишити відповідь