Loading...

Про долю дерев навколо колишнього пам’ятника Леніну

2016-08-12
Хто зна чому, але Кернесу чомусь заважають трамваї та дерева. Здається дай йому волю і Харків буде зовсім без дерев, все у блискучому мраморі серед якого їздять чорні мерседеси кубіки та іржаві тролейбуси.

Також неясно чому міськрада під керівництвом Кернеса весь час напружує громадськість парканами за якими працюють люди з бензопилами та бульдозерами. Ніякого громадського обговорення, раз, і обнесли парканом якусь частину де ростуть дерева, два, і запрацювала техніка. Чому все проходить стрімко та таємно?

Цього разу обнесли місце зносу Леніна разом із деревами які виросли поруч.
Люди кажуть що ці дерева приречені на вирубку. А ще кажуть що за це платять аж 25 000 000 грн. тому хто їх зрубає, та замість дерев покладе бруківку. А зрублені дерева ще й продадуть щоб збільшити зиск.
Невже це наразі найбільше завдання? Краще б лічільники тепла по багатоквартирним будинкам встановили би. Та і про оборону ніяк забувати не можна.

Як би там не було, а громадскість збуджена і починає робити кроки.
Червоним заштриховано місце потенціальної вирубки дерев.

Перше, потрібно провести інвентарізацію дерев, Зеленому фронту потрібні волонтери.
Друге, підписана спільна заява з приводу захисту дерев від вирубки.

Харківському міському голові
Кернесу Геннадію Адольфовичу
м. Харків, площа Конституції, 7

Спільна заява
ГО «Зелений Фронт»,
ГО «Харківський антикорупційний центр»
та Коордради Харківського Євромайдану

Шановний Геннадій Адольфович!

В кінці липня 2016 року з Віснику державних закупівель стало відомо, що у Харкові міська рада до кінця 2016 року планує реконструкцію скверу на площі Свободи, яка поверне майдану колишній вигляд. Відомо, що реконструкція обійдеться в 25,61 млн.грн., а підрядником згідно акцепту, на 90%, стане ТОВ «Вега-буд». Договір мають підписати з 15 по 29 серпня. Тому залишаються незрозумілими слова першого заступника Харківського міського голови Ігоря Терехова, який зазначив, що реконструкція скверу на пл. Свободи в Харкові почнеться вже на цьому тижні, тобто до 14 серпня.

Ще більш дивним виглядає те що, 9 серпня, в сквері на майдані Свободи з’явилася будівельна техніка та розпочалися реконструкційні роботи.

Видається дивною і вартість реконструкції, якщо подивитись на перелік робіт, а саме: демонтаж покриття, демонтаж сходів, вирубка дерев, улаштування покриття (бруківка, асфальтобетон) та установлення 5 світильників з люмінесцентними лампами. В прес-службі міськради підтвердили, що серед робіт, запланованих в рамках реконструкції, – буде оновлення алей, створення квітників, майданчик з бруківки на місці, де стояв пам’ятник Леніну. На наш погляд, вартість реконструкції не відповідає обсягам робіт, які планується зробити.

За словами Ігоря Терехова, за весь час реконструкції скверу жодне зелене насадження не постраждає, але згідно інформації з документації конкурсних торгів відомо, що планується вирубка абсолютно всіх дерев в сквері, а їх налічується понад 100.

Сьогоднішній вигляд Майдану Свободи разом зі сквером є своєрідною визитівкою міста. Вдало підібрана композиція з рослин різних порід робить цей сквер унікальною пам’яткою ландшафтно-паркового мистецтва.

Чи варто втрачати унікальний сквер, коли в місті спостерігається брак зелених насаджень, брак місць, придатних до відпочинку великої кількості людей? Щоденно сотні харків’ян приходять до цього скверу. Серед них переважає молодь, адже поруч — Харківський національний університет ім. Каразіна, інші вузи. Чи висидять молодь та харків’яни поважного віку на тих лавочках, якщо дерева не захищатимуть їх від спеки питання більш ніж риторичне.

Проте запитання чому рішення ощасливити харків’ян черговою клумбою вартістю в 25 мільйонів грн. приймається практично келійно зараз актуально як ніколи. Адже громада має сама вирішити, якою вона хоче бачити центральну площу свого міста. Орхуська конвенція, яка була прийнята та ратифікована Україною, гарантує усім громадянам нашої держави доступ до участі у прийнятті екологічно важливих рішень, можливість отримувати інформацію рішення, які планується розглянути та прийняти. Права громадян на здорове довкілля, відпочинок, підтримку звичного для себе способу життя закріплені в низці законів нашої держави, зокрема, у нашій Конституції. Громадські організації «Зелений Фронт» та «Харківський антикорупційний центр» вважають — почути думку мешканців перед тим як радикально змінювати вигляд однієї з головних площ міста є навіть не правом, а обов’язком міської влади.

З огляду на це, ми вимагаємо від Харківської міської ради:

1) Зупинити реконструкційні роботи в сквері на майдані Свободи та вивезти зі скверу будівельну техніку;

2) Не підписувати договір з ТОВ «Вега-буд» за результатами розкриття пропозицій на цих торгах;

3) З огляду на перелік робіт перерахувати очікувану вартість робіт і лише після цього оголошувати нову процедуру закупівлі;

4) Не починати реконструкцію скверу на майдані Свободи, поки не буде проведена повторна процедура закупівель;

5) Провести широке громадське обговорення щодо проектів реконструкції скверу на майдані Свободи;

6) Надати проект реконструкції скверу на площі Свободи;

7) Надати кошторисну документацію реконструкційних робіт;

8) Надати кошторис проектних робіт.

Олександр Богданіс, заступник голови ГО «Зелений Фронт»

Булах Дмитро, голова Правління ГО «Харківський антикорупційний центр»

Россоха Ігор, координатор Харківського Євромайдану

Третє, буде прес-конференція з цього приводу: Пресс-конференція відбудеться у п’ятницю 12 серпня, о 14 годині, в приміщенні KHARKIV Today, за адресою: м Харків, вул. Мироносицька, 8.

У когось можливо виникне питання, чи потрібні ці дерева взагалі? Чому навколо них стільки напруги?
“Зелений фронт” говорить що дерева конче необхідні, бо це легені міста.
Не будемо зупинятися на цій публікації, у подальшому більш детально розповімо у чому справа.

Залишити відповідь