Loading...

Заява Координаційної ради Харківського Євромайдану щодо теракту вчиненого 22.02.15 у м.Харкові

2015-03-zayava-122 лютого 2015 року у Харкові під час Урочистої ходи, присвяченої річниці вигнання Януковича з Харкова та перемозі революції гідності, було вчинено терористичний акт, в результаті якого загинуло 4 людини (у т.ч. 15-річний хлопець). Серед загиблих був наш колега Ігор Толмачов.

Згодом, Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін заявив, що відповідальність за те, що відбулось також лежить на організаторах ходи. Представник Служби безпеки України, начальник головного слідчого управління Василь Вовк повідомив, що СБУ попереджувала організаторів (тобто, нас) про те, що може бути вчинений теракт.

Ми, як організатори заходу, що відбувався 22 лютого 2015 року відповідально заявляємо, що згідно законодавству (ст.39 Конституції України та рішенням Конституційного Суду України від 19.04.01) відповідальність за безпеку мирних зібрань лежить на правоохоронних органах, органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування.

Нашому колезі, офіційному заявнику заходу, не надходило жодної телефонограми, телеграми тощо, в яких би його попереджали про небезпеку здійснення теракту; не було зроблено жодного повідомлення у ЗМІ до заходу, не було зроблено жодного повідомлення на самому заході, не було звернень до суду. На наш погляд, усі інсинуації, що розповсюджують органи державної влади та органи місцевого самоврядування є намаганням уникнути відповідальності за жертви, що стали можливі завдяки явним прорахункам у організації безпеки.

Закликаємо представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування більш відповідально ставитись до виконання службових обов’язків. Якщо ви бажаєте ефективної співдії зі структурами громадянського суспільства, то вам варто налагодити з ними координацію, а не диктувати свої умови. Ми сподіваємося, що ви усвідомлюєте свою відповідальність за вперте небажання погодити єдиний план заходів на 20-22 лютого, що призвело до людських жертв. Ми закликаємо вас надати усю можливу допомогу родинам загиблих Героїв і пораненим.

Слава Героям України – Данилу Дідику, Ігорю Толмачову, Вадиму Рибальченко, Миколі Мельничуку, віддавшим життя за свободу та незалежність нашої батьківщини.

Додатки до заяви:

Ст.39 Конституції України
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80
Стаття 39. Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.
Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Офіційне тлумачення про терміни подачі повідомлень в Рішенні Конституційного Суду № 4-рп/2001 від 19.04.2001
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/v004p710-01/paran54#n54
…організатори таких мирних зібрань мають сповістити зазначені органи про проведення цих заходів заздалегідь, тобто у прийнятні строки, що передують даті їх проведення.

Скан копія повідомлення свідчить що воно подано завчасно та з повним описом заплановоного мітинга та ходи.
Скан копія повідомлення свідчить що воно подано завчасно та з повним описом заплановоного мітинга та ходи.

Залишити відповідь