Loading...

Що відбулося 22 лютого у 2014 та 2015 роках? Або чому псують пам’ятник?

2016-09-29-33За драматичними лютневими подіями у Києві зовсім забули що таке події 22 лютого 2014 року в Харкові для всієї України.
Думаю треба пригадати.
Мабуть ідейними попередниками цих подій було події що встановили Донецько-Криворіжську республіку ще у 1919 року зі столицею у Харкові. Під час помаранчевого майдану у листопаді 2004 року в Кремлі вирішили відродити цю ідею як план Б якщо Ющенко стане президентом. Пройшов Перший Всеукраїнський з’їзд депутатів всіх рівнів в Сєвєродонецьку. А у березні 2008 року Другий Всеукраїнський з’їзд депутатів всіх рівнів. Їх ціль, у разі коли Україна не покориться Кремлю розколоти її на дві частини, створити так званий ПіСУАР (Південно-Східну Українську Автономну Республіку підконтрольну Кремлю). Але тоді дуже далеко це не зайшло.

Після перемоги Євромайдана у Києві Янукович втік до Харкова щоб 22 лютого 2014 року в Палаці Спорту провести з’їзд депутатів всіх рівнів південного-сходу України та Криму і фактично оголосити нову державу зі столицею у Харкові та до якої повинні були увійти Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізська, Миколаївська, Одеська області та республіка Крим.
Але трапилося те, чого мабуть не очікував ніхто. Харків піднявся, до Палацу Спорту прийшли десятки тисяч харків’ян та зірвали цей з’їзд.
Детальніше тут http://www.mediaport.ua/sezd-deputatov-vseh-urovney-v-harkove-tekstovaya-translyaciya
Трохи спогадів тут http://euro.kharkiv.ua/?p=5835

Ця подія у Харкові залишена в тіні подій київських. Вона недооцінена.
Але у Москві явно все зрозуміли та вирішили зробити так щоб цю дату забули.
Рівно через рік Євромайдан вирішив відзначити події 22 лютого 2014 року. Але разом з цим саме у той день та час під впливом Інни Богословської біля пам’ятника Шевченку оголосили молебень про усіх загиблих у АТО. Безперечно це потрібно, але чому не на наступний день, або хоча б на годину пізніше щоб хода від Палацу Спорту організована Євромайданом підійшла до монументу Шевченка? Також чомусь охороняти ходу Євромайдану приїхали міліціонери з області, а батальону Харків-1 дали команду відбій. Питань більше чим відповідей. Не знаю чи входило це в плани організаторів теракту, але точно допомогло їм. Загинули люди.

Але пам’ятний знак про ці події не дає спокою проросійским сепаратистам. Не збулась їх мрія про знищення України. Так, в ніч з 28 на 29 вересня 2016 року його облили червоною фарбою, а раніше 27 лютого 2016 року його пописали маркером. До речі, по першій події винного знайшли і 4 жовтня 2016 року о 10:30 буде засідання у немишлянському (фрунзенському) суді міста Харкова за адресою бульвар Богдана Хмельницького, 32/38

Ці події 22 лютого мають величезне значення для всієї України. Те що відбулося тоді важливо десь на рівні оголошення Незалежності України. Важливе не тим що втік Янукович і таке інше, важливо тим що саме харків’яни зірвали тоді розкол України. Тому ми повинні пам’ятати про це і розповідати – Харків це не руській мір і надії Кремля на Харків марні.

Залишити відповідь