Loading...

Кінопоказ фільмів та розмова про філолога світової слави Юрія Шевельова

Кінопоказ фільмів та розмова про філолога світової слави Юрія Шевельова

У рамках кіноклубу «Нова Україна» у п’ятницю, 24 січня 2020 року, о 17.00, в прес-клуба на Гоголя 9-Б будемо говорити та дивитись кінострічки про видатного харківця, всесвітньо відомого філолога, літературного та театрального критика, активного учасника наукового і культурного життя української еміграції Юрія Володимировича Шевельова.

Свого часу Оксана Забужко казала, що Харків у кожному з останніх трьох століть подарував світові по генію: у XVIII ст. – Григорія Сковороду, у XIX ст. – Олександра Потебню, у XX ст. – Юрія Шевельова.

Про останнього вся Україна дізналася восени 2013 року, коли за вказівкою мера Харкова Г.Кернеса була знищена на вулиці Сумський меморіальна дошка знаному в усьому світі вченому. Тодішній губернатор М.Добкін висловився у притаманному йому стилі: «Мерзотники фашистські своєму фашистському мерзотникові дошку відкрили». До речі, дошку у Харкові в 2020 році ми таки плануємо відкрити, і про це також поговоримо в кіноклубі «Нова Україна».
Сам Юрій Шевельов про себе сказав так: «Те, що Грушевський зробив для української історії, я зробив для української мови». Творча спадщина видатного українця становить понад 900 праць, а його теза про найстрашніших ворогів України всіх часів: «Москва, кочубеївщина і провінціалізм» досі не втрачає актуальності.

Модерує кіноклуб «Нова Україна» журналіст Володимир Чистилін.
Ключове питання, над яким розмірковував Юрій Шевельов, що потрібно, аби Україна після всіх історичних перипетій повернулася в цивілізаційне русло. На ці та інші теми будемо говорити та дивитись кінострічки у п’ятницю, 24 січня 2020 року, о 17.00, в прес-клуба на Гоголя 9-Б.

Вхід вільний.