Loading...

У Харкові обшукували міську раду та готель Національ, де мешкає Кернес

11760121_659282374207951_5916133425733982344_n

Юрій Луценко: керівництво Харківської міської ради підозрюється у сприянні незаконного заволодіння земельними ділянками площею 653,6 га та вартістю понад 4,05 млрд грн, які належать територіальній громаді.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом створення злочинної організації, зловживання службовим становищем, заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364 КК України. Про це під час брифінгу повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Він зазначив, що службові особи, зловживаючи службовим становищем, шляхом залучення підлеглих посадових осіб Харківської міської ради – начальників і працівників Департаментів та управлінь, Держкомзему у м. Харкові, ряду суб’єктів господарювання, уповноважених на розробку технічної документації із землеустрою, які забезпечили надання позитивних висновків щодо можливості відчуження земельних ділянок, у порушення вимог ст. 41 Земельного кодексу України, ч. 1 ст. 134 Житлового кодексу Української РСР, п. 3 Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу, затвердженого Постановою Ради Міністрів УРСР, протягом 2008-2010 років сприяли реєстрації та створення понад 63 житлово-будівельних кооперативів, засновниками яких були близькі родичі та наближені до них особи, та у подальшому незаконно заволоділи належними територіальній громаді м. Харкова земельними ділянками, загальною площею 653,6 га вартістю понад 4,05 млрд грн, обернувши тим самим їх на свою користь.

«Як відомо головою та секретарем Харківської міськради протягом вищезазначеного періоду були Добкін Михайло Маркович, і Кернес Геннадій Адольфович», – повідомив Юрій Луценко. «Сьогодні близько 150 співробітників Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України проводять санкціоновані київськими судами приблизно 120 обшуків», – додав Генеральний прокурор, зазначивши, що обшуки тривають за місцем проживання осіб причетних до розкрадання землі в особливо великих розмірах, а також за місцем знаходження юридичних осіб, де зареєстровані житлово-будівельні кооперативи.

Під час брифінгу Юрій Луценко підкреслив, що обшуки проводяться на законних підставах. «Головне місце обшуку Харківська міська рада. Достатньо велика група правоохоронців зараз працює, відбираючи необхідні документи», – повідомив Генеральний прокурор.
Крім того він зазначив, що було прийнято рішення про вилучення лише тих документів, які будуть предметом доказування у кримінальному провадженні.

«В ході обшуків заборонено забирати будь-які особисті речі, крім ймовірних випадків, коли будуть знайдені надто великі грошові кошти або дорогоцінності, а всі решта обшуки зводяться до, власне, вилучення документів», – сказав Юрій Луценко.

За його словами, схема дуже проста, і полягає у тому, що керівництво міста оформляло житлові кооперативи і переуступало їм міську землю. “Щасливими” власниками землі в центрі Харкова, в престижних районах Харкова ставали наближені до керівництва міста люди, члени сімей міського керівництва, їхні бізнес партнери, політичні діячі міста Харкова, судді м. Харкова та працівники правоохоронної системи. Відповідно це схема того, як еліта Харкова привласнила понад 600 га міської землі.
«Жодних політичних мотивів я в цьому не вбачаю, бо обшуки йдуть у людей, які в різні періоди були в різних партіях, різного спрямування або були формально безпартійними. Тому будь-які закиди у політизації процесу відкидаються хоча би тому, що це перша наша справа, яка потім буде дублюватися і в інших містах», – підсумував Генеральний прокурор України.

На даний час проводиться комплекс невідкладних процесуальних та слідчих ( розшукових) дій, спрямованих на встановлення фактичних обставин вчиненого кримінального правопорушення, усіх причетних до вчинення злочину осіб, вилучення підтверджуючих документів.

З цією метою Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України ініційовано та на підставі ухвал суду проводяться обшуки за місцем знаходження департаментів та управлінь Харківської міської ради, Деркомзему в м. Харкові, управління Держгеокадастру в м. Харкові, підприємствах – розробниках документації із землеустрою, за місцезнаходженням житлово-будівельних кооперативів, а також за адресами проживання осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень.

Досудове розслідування триває.

Відео Генпрокуратури:

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України

Джерелоhttp://www.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=192599

Відео Громадське Харків:

У Харкові 15 вересня працівники СБУ і ГПУ провели обшуки у готелі “Національ”, де живе й працює Геннадій Кернес. Також обшуки пройшли у міській раді Харкова і у будинках харківських чиновників.

 

 

Залишити відповідь