Loading...

Зустріч «Про реформи: публічно і непублічно» з представниками Міністерства охорони здоров’я, експертами громадської організації «Центр UA» та коаліції Реанімаційний пакет реформ

DSCN1929

4 липня 2017 року в Харкові в медіацентрі “Накіпело” відбулась зустріч (прес-кава) «Про реформи: публічно і непублічно» з представниками Міністерства охорони здоров’я, експертами громадської організації «Центр UA» та коаліції Реанімаційний пакет реформ. Спікери: Роман Ілик — заступник міністра охорони здоров’я; Олег Рибачук — голова та співзасновник «Центру UA», екс-віце-прем’єр-міністр із питань європейської інтеграції; Андрій Андрушків — лідер напрямку «Контроль публічних фінансів» Центру UA.
Говорили про основні складові медичної реформи, про її переваги і недоліки, та відмінності від попередніх проектів. Приділили увагу і тим факторам, що заважають її впровадженню.

DSCN1906Вперше за десятки років пропонується суттєво змінити систему охорони здоров’я. Зараз медичні заклади можуть робити тільки те, що їм прямо дозволено. Після автономізації, яку може провести місцева влада, медичні заклади стануть неприбутковими комунальними підприємствами і зможуть зробити все, що не заборонено законодавством.  Планується введення системи госпітальних округів (близько 100, від 3 до 5 в області) та госпітальних рад, які будуть опікуватися конкретними питаннями влаштування округу.

DSCN1922Основний пріоритет розробників реформи – якісний рівень захисту для всіх громадян. За основу береться модель національного медичного страхування – громадяни платять податки, а держава з зібраних коштів сплачує адресні страхові виплати лікарням, куди ці громадяни ідуть. З середини 2017 року кожен українець зможе обрати собі сімейного лікаря, завдання якого, що ви зажди були здорові, а якщо, щось трапилось – швидко розібратися в проблемі, діагностувати її та зайти лікаря-спеціаліста. Ціль реформи – побудувати нову якісну медицину.

DSCN1889Що заважає впровадженню реформи? Вперше за все це виска ступінь корумпованості системи охорони здоров’я та як наслідок спротив т. з. “медичної” мафії, яка має сильне лобі як у виконавчій так і у законодавчій владі, зокрема у профільному комітеті Верховної Ради. На сьогодні відсутня також і політична воля більшості фракцій парламенту. Проте ініціатори сподіваються, що спільні зусилля Міністерства охорони здоров’я та громадських організацій допоможуть у просуванні реформи, бо втрачати час не можна.
Зустріч пройшла у вільній жвавій атмосфері. За що дякуємо організаторам і спікерам.

© Сурен Кочарян, “Інфоцентр Євро Харків”

Фотозвіт: https://www.facebook.com/skocharyan/posts/1299844360069840

 

 

Залишити відповідь