Loading...

Лекція Яни Партоли “Гнат Хоткевич і театр”

Teatr 1

Гнат Хоткевич – відомий український письменник, історик, бандурист, композитор, мистецтвознавець, етнограф, педагог, театральний і громадсько-політичний діяч. 
Ще бувши студентом, Хоткевич організував в селі Деркачах на Харківщині сільський театр (1895). У студентські роки керував студентським театром в Харкові, що роз’їжджав по окраїнах Слобожанщини. У 1903 році заснував перший в Україні робітничий театр, який протягом трьох років дав понад 50 вистав, переважно української класики, українською мовою.*
«”Щиро народний театр” сягає глибше. Він розбуджує мисль і оставляє по собі враження, о котрім думається довго ще потім, як зовнішній ефект уступить. Як серед народних верств, так рівно ж і серед інтелігенції будиться почуття самопевності народної, віри в сили свого народу і то сили різносторонньої», – такими переконаннями Гнат Хоткевич керувався при створенні аматорських гуртків і театральних колективів, написанні драматичних творів, в оцінках театральних явищ минулого і свого сьогодення.
Про особливості театральної діяльності Гната Хоткевича, його концепцію театрального мистецтва запрошуємо дізнатися на лекції мистецтвознавиці Яни Партоли «Гнат Хоткевич і театр», що відбудеться 13 грудня о 18.00 у Харківському ЛітМузеї.
Уривки з творів Гната Хоткевича читатимуть студенти театрального факультету Харківському національному університеті мистецтв ім. І. П. Котляревського Сергій Покулаєв та Діана Комісаренко.

Вхідний квиток до ЛітМузею 20 (15 для учнів і студентів) грн.

Джерелоhttps://www.facebook.com/events/329231247593072/

*https://uk.wikipedia.org/wiki/Хоткевич_Гнат_Мартинович

Залишити відповідь