Loading...

«КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ -2018» : ПІДСУМКИ

2

26-27 травня 2018 року у Києві в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбувся ХІ Фестиваль української епічної традиції «Кобзарська Трійця».
Фестиваль проходив у дуже теплій, щирій і душевній атмосфері. Завдяки сприянню керівництва і самовідданій роботі працівників музею Івана Гончара вдалося успішно здійснити всі заплановані заходи.
Серед найбільших цікавинок фестивалю вирізнялась науково-практична конференція “Актуальні питання сучасного виконавства на традиційних кобзарських інструментах”, що об’єднала етномузикознавців, мистецтвознавців, музикантів і широке коло любителів автентичного виконавства.Тематика піднятих питань була досить різноманітною, цікавою і нерідко виходила за межі означеного кола проблематики. Проте здорова емоційність деяких доповідачів лише розпалювала активність авдиторії й допомагала конструктивному діалогу та дискусіям.
У рамках конференції відбулося дві знакових презентації. Авторським колективом на чолі з режисером Віктором Придуваловим було представлено на суд глядача цікавий й глибокий за змістом короткометражний фільм “Кобзарський Цех”. Братчик Харківського Кобзарського Цеху Назар Божинський ознайомив присутніх із унікальним інклюзивним виданням для незрячих – книжкою брайлівським шрифтом “Українські менестрелі” про історію і сьогодення кобзарства. Обидві презентації пройшли з великим успіхом.
Під час фестивалю “Кобзарська Трійця” проводилися традиційні майстер-класи з основ виготовлення традиційних інструментів, вільне кобзарювання під відкритим небом. На території Михайлівського золотоверхого собору цінителі автентики могли побачити також обрядове висвячення музичних інструментів, традиційні співоцькі виступи.
Протягом фестивалю відбулося два великих концерти представників різних напрямків і стилів сучасного виконавства на традиційних кобзарських інструментах. Крім того, відвідувачі могли взяти участь у традиційних танцях, підкріпитися смачнющим кобзарським кулешем.
Наступний, ХІІ Фестиваль української епічної традиції “Кобзарська Трійця” планується провести 14-16 червня 2019 року у розширеному форматі з залученням відомих виконавців на традиційних кобзарських інструментах із різних куточків світу.

© Павло Клененко

Джерело:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=663326880698003&id=236896903341005

Залишити відповідь