Loading...

Кінопоказ фільму “По кому подзвін” та органний концерт

2018-10-14-podzvinУ День захисника України, 14 жовтня 2018 року, о 18.30 в Харківській обласній філармонії відбудеться органний концерт та показ фільму «По кому подзвін» із циклу програм «Метанойя» за однойменний романом Ернеста Гемінґвейя. Ми вирішили поєднати музику, кіно і мистецтво слова. За участі Станіслава Калініна (орган), о. Віктора Маринчака, Дмитра Коновалова (режисер), Володимира Чистиліна (автор і ведучий).

На цей раз будемо говорити про наболіле – війну, що неминуче змінює кожного, чийого серця вона торкається. Для перегляду фільму запрошені ветерани ООС, волонтери, священики-капелани, сім’ї загиблих у війні.
У романі «По кому подзвін» показані різні моделі того, як людина поводить себе в критичних ситуаціях і долає страх. Немає універсальної формули, яким чином можна витримати жах смерті й зберегти свою душу, але певні орієнтири психології переможців спробуємо відшукати разом.
Слід зазначити, що ставлення до Гемінґвея в Радянському Союзі було схоже до маятника – від обожнювання до заборони. Його головний роман «По кому подзвін» влада багато років відмовлялась друкувати, бо чесно говорити про людину на війні ніхто в імперії зла не волів. Постколоніальний синдром із замовчуванням цього питання і намаганням створити вигляд, ніби проблема під контролем, зберігається й досі.
Чому люди їдуть на фронт? Як за кілька днів пережити ціле життя? Чи можна через любов сховатись від трагічної реальності? – про це та багато іншого дивіться у фільмі студії «Док.Кіно.Трансформація».
Кінопроект «Метанойя» – це оригінально екранізовані бесіди-інтерв’ю про класичні літературні твори та письменників XIX-XX ст., які журналіст Володимир Чистилін проводить із відомим священиком і філологом о. Віктором Маринчаком.

Орган – «король інструментів» – може бути різним, імітувати будь-які інструменти, й водночас – ні один інструмент не здатен зімітувати власне орган. Той, хто хоча б раз почує його у концертній залі –запам’ятає на все життя звучання, що немов ллється з-під небес і охоплює тебе всього, не відпускає і спонукає прислухуватися до внутрішнього «Я». Як цілком поглинають читача і романи великого Хема.
Музична частина проекту «Метанойя» включатиме програму, вибудовану органістом Станіславом Калініним від Баха до В’єрна.
Пролунають відомі твори (зокрема хоральна прелюдія фа мінор Баха, котру ми знаємо по фільму «Солярис» Тарковського, та його прелюдія і фуга ля мінор), музика Макса Регера (який через два століття після Баха підніс органну творчість на нову недосяжну висоту і голос «короля інструментів» знову зазвучав сильно й могутньо). Окрема частина– твори композиторів ХХ століття Віллана та В’єрна, в яких орган звучить як сучасний «дзвін миру». Грає Станіслав Калінін, ведуча-музикознавець Юлія Ніколаєвська.
Вхід – 20 грн. Всі зібрані кошти підуть для поранених у військовий шпиталь.

Подія: https://www.facebook.com/events/277028086354207/

Нагадуємо що на День Захисника України в Харкові заплановано низька заходів.